U Marbelly vrací do života ztroskotanou La Grace

Marbella (Španělsko) - Ve vodách španělského přístavu Marbella začaly záchranné práce na české lodi La Grace, kterou bouře zahnala na mělčinu koncem října. Ještě dnes se podařilo plavidlo vybagrovat z písku a bagrovací loď ji odtáhla na hlubokou vodu.

Česká školní plachetnice La Grace, která je replikou korzárské lodi ze 17. století, ztroskotala v noci z 25. na 26. října ve španělském letovisku Marbella při cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezonu.

Záchranným pracím předcházelo zjišťování rozsahu poškození plavidla. „La Grace přestála neuvěřitelnou bouřku. Její trup vydržel silné vlny, tím dokázala, že má právo žít dál,“ komentoval své rozhodnutí jeden z majitelů lodi Josef Dvorský.

Dvorský koordinuje záchranu lodi se skupinou 11 dobrovolníků přímo na místě. Z Česka je podporuje klub přátel lodi La Grace, na záchranu unikátního plavidla vybrali na sbírce přes milion korun. Přitom jen vyproštění a odvlečení lodi přijde podle odhadů na dva až deset milionů.

Loď sice byla pojištěna, pojišťovna má ale podmínku: pokud se při zachraňování loď poškodí, žádné peníze nevyplatí. Celodřevěná La Grace je tak křehká, že ji před odtažením musela posádka zpevnit popruhy. Pokud se záchrana bude dále dařit, z volného moře by mělo být plavidlo odvlečeno do loděnice v přístavu Algeciras, kde bude provedena oprava.

La Grace je pojmenována podle lodi pobělohorského exulanta, rodáka ze středočeského Mšena Augustina Heřmana. Dva roky ji stavěly stovky dobrovolníků v Egyptě. Na vodu byla spuštěna v prosinci 2010 a plula Rudým mořem, Středozemím, Atlantikem i Karibským mořem.

Reportáž Ivana Lukáše o plachetnici La Grace (zdroj: ČT24)