Petraeusova nevěra zasáhla dalšího generála

Washington – Na dalšího armádního generála se rozšiřuje aféra s nevěrou bývalého šéfa CIA Davida Petraeuse. Vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu John Allen je vyšetřován kvůli „nepatřičným stykům“ s Jill Kelleyovou, která dostávala výhrůžné e-maily od Petraeusovy bývalé milenky Pauly Broadwellové. Agenti FBI navíc začali dům Broadwellové prohledávat, aby našli důkazy.

Právě FBI stojí za odhalením milostného poměru Petraeuse a autorky jeho biografie Broadwellové. Šéf CIA kvůli aféře minulý pátek nečekaně na funkci rezignoval. O vyšetřování generála Allena informoval novináře ministr obrany Leon Panetta. Allen, který nahradil Petraeuse ve funkci vrchního velitele amerických vojsk v Afghánistánu loni v červenci, jakékoli provinění popírá.

Sedmatřicetiletá Kelleyová se jako dobrovolnice podílela na organizaci společenských akcí na letecké základně MacDill na Floridě. FBI odhalila přes 20 000 stran komunikace mezi Allenem a Kelleyovou. Většinou jde o elektronickou poštu z uplynulých dvou let. Nebylo dosud potvrzeno, zda pošta obsahuje intimní či zpravodajsky citlivé informace. Kelleyová byla údajně dlouholetou přítelkyní Petraeusovy rodiny.

Panetta novinářům řekl, že požádal o pozastavení Allenovy kandidatury na post vrchního velitele amerických vojsk v Evropě. Bílý dům potvrdil, že schvalování bylo pozastaveno. Aféra propukla jen několik hodin poté, co ministr převzal od Allena plán strategického postupu v Afghánistánu po odchodu většiny amerických vojsk v roce 2014. Allen, který je nyní ve Washingtonu, měl podstoupit slyšení v Senátu ve čtvrtek stejně jako jeho předpokládaný nástupce generál Joseph Dunford.

David Petraeus s Paulou Broadwellovou
Zdroj: ČT24

Kelleyová dostávala výhrůžné vzkazy od Petraeusovy milenky Broadwellové, která ji považovala za sokyni, byť šéf CIA měl údajně ke Kelleyové jen platonický vztah. Vyšetřování odstartovaly právě e-maily od Broadwellové adresované Kelleyové, která si stěžovala svému známému z FBI. Jak se později ukázalo, tento známý posílal Kelleyové intimní fotografie a z vyšetřování případu byl později odvolán. Agenti FBI dnes začali prohledávat dům Broadwellové v Charlotte v Severní Karolíně, aby shromáždili důkazní materiál. 

Panetta pověřil vyšetřováním Allenových kontaktů generální inspekci amerického ministerstva obrany. Informoval rovněž členy branného výboru Senátu a Sněmovny reprezentantů. Allena, který trvá na své nevině, z úřadu neodvolal, dokud se věc nevyšetří.

Panetta také uvedl, že Petraeus udělal správně, když kvůli mimomanželskému poměru rezignoval na funkci šéfa CIA, protože tento post vyžaduje celistvost osobnosti. „Je to velmi smutná situace, že jeho kariéra skončila takto,“ řekl.

Mnozí členové amerického Kongresu se ptají, proč nebyli - vzhledem k možnému ohrožení národní bezpečnosti země - o záležitosti informováni dříve. FBI věc podle všeho vyšetřuje od počátku léta, kdy začala zkoumat šest výhrůžných e-mailů adresovaných Kelleyové. Vyšetřovatelé tedy měli možná až čtyři měsíce na to, aby podali informaci poslancům. Podle vyšetřovatelů byly e-maily mezi Broadwellovou a Kelleyovou infantilní a plné žárlivosti.

Arab News nevylučuje, že Petraeus aféru pozradil záměrné - jako menší zlo

Petraeus vymyslel taktiku proti odboji v Iráku i Afghánistánu. Velel tamním mnohonárodním jednotkám i americkému vojsku na Blízkém východě, byl všeobecně respektovaný za své strategické schopnosti, stal se mužem roku listu Daily Telegraph a magazín Time ho řadil mezi stovku nejvlivnějších lidí. Přesto tuto úžasnou kariéru zničí aféra, kvůli níž Petraeus z postu šéfa CIA odchází ve stylu Dominiqua Strausse-Khana. Nejde ale možná jen o románek, jak se může zdát, soudí komentátorka saúdskoarabského listu Arab News.

Rekapituluje Petraeusovu aféru s Broadwellovou, na niž se přišlo kvůli podezření, že měla přístup ke generálově osobní e-mailové adrese a byla tak drzá, že z ní odesílala výhrůžné vzkazy údajné sokyni Kelleyové. Je možné, že by se nad tím dalo přimhouřit oko, kdyby se neukázalo, že Broadwellová věděla o tajných informacích, které mohly, ale nemusely pocházet z důvěrného kontaktu s Petraeusem.

List se vrací ke stále špatně vysvětlenému útoku na americký konzulát v Benghází, kde zemřel velvyslanec Christopher Stevens a tři další Američané. Spekuluje se, že konzulát byl ve skutečnosti pracovištěm CIA a že je zapojen do převážení zbraní. Není vyloučeno, že konzulát byl záměrně nedostatečně střežen, aby se tak odvedla pozornost od role CIA a vytvořil nerušený prostor pro působení jejích agentů.

Kongres se pochopitelně domáhá vysvětlení. Petraeus měl svědčit před oběma jeho komorami jen několik dní po tom, co funkci ředitele složil. Byl by zřejmě donucen odpovídat vyhýbavě, mohl být obviněn z neochoty ke spolupráci anebo přinucen prozradit víc, než chtěl - zejména o tom, co Bílý dům a ministerstvo zahraničí o útoku věděly od samého počátku. Arab News nevylučuje, že generál zvolil menší zlo a „vlastnoručně“ rozdmýchal aféru vlastní nevěry.

David Petraeus s Paulou Broadwellovou
Zdroj: ČT24/ISIFA

Kauza vyvolala ohlas na sociálních sítích, mezi uživateli Twitteru si brzy vysloužila označení „dickyleaks“ (dick je vulgární označení penisu). „Make love, not war,“ povzbudil americké generály uživatel Twitteru Jon Letman. „Kdo je další na řadě?“ ptá se uživatelka Tatli. „Tak to chodí, když do armády pustíme heterosexuály,“ dodává Ronald A. Lindsay.