Syrské rebely cvičí britská komanda

Damašek – Britské speciální jednotky cvičí syrské povstalce k likvidaci prezidenta Bašára Asada. Napsal to britský list Daily Star, podle něhož hodlá premiér David Cameron dát k dispozici za účelem ukončení masakrů i královské letectvo. List se přitom odvolává na vládní zdroje. Podle nich USA a další západní země ustupují od původního rozhodnutí nevyzbrojovat syrskou opozici. Americký prezident Barack Obama i Cameron prý dokonce zvažují intervenci a zřízení bezletové zóny.

List se odvolává na vládní zdroje, podle nichž v Sýrii působí britská vražedná komanda a cvičí povstalce k útokům proti Asadovi a armádním velitelům. Do výcviku jsou zapojeni členové speciálních oddílů SAS, SBS a Paras. Syřané se od nich učí bojovým technikám, přesnému zaměření zbraní a využití výbušnin proti syrské armádě.

Cameron minulý týden naznačil, že by se mělo Asadovi umožnit odejít ze Sýrie, ale syrský prezident to okamžitě odmítl. Prohlásil, že v Sýrii zůstane až do konce. Cameron navštívil také syrské uprchlíky v Jordánsku a prohlásil, že chce hovořit s Obamou o tom, jak tuto krizi ukončit. Uznal také rychle novou opoziční koalici a svolal dárcovskou konferenci určenou k sesazení Asada.

Také list The Guardian soudí, že poprvé za téměř 20 měsíců syrského konfliktu se rýsuje možnost intervence, jež byla dosud považovaná za nemožnou a příliš nebezpečnou. List podotýká, že kromě Francie ale zatím žádná země podobný názor nesdílí, a to ani USA.

Francie uznala opozici

Francie oficiálně uznala novou syrskou opoziční koalici za jediného legitimního reprezentanta syrského lidu. Na tiskové konferenci v Paříži to oznámil prezident François Hollande. Zároveň s tím sdělil, že Francie zváží vyzbrojování povstalců poté, co vytvoří přechodnou vládu. Paříž tak porušila jednotný postoj Evropské unie, která spolu s Ligou arabských států nově vytvořený syrský opoziční blok podpořila, aniž ho ale formálně uznala.

Syrský Červený půlměsíc zdvojnásobil odhad počtu Syřanů, kteří před boji prchli z domovů. Je jich zřejmě až 2,5 milionu, dosud se hovořilo a 1,2 milionu uprchlících. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Melissa Flemingová řekla, že i to je ale zřejmě jen konzervativní odhad.

V severosyrské provincii Rakka byl dnes při atentátu těžce zraněn její guvernér. Útočníci mířili na jeho konvoj. O život přišel jeden z členů guvernérova doprovodu a jedna žena.