Hamas pálí rakety na Jeruzalém, Izrael jednal o invazi

Tel Aviv - Ozbrojenci z radikálního palestinského hnutí Hamas poprvé poslali rakety přímo na Jeruzalém. První střela spadla do neobydlené oblasti severně od města, další dopadla u bloku židovských osad - několik kilometrů od mešity Al-Aksá. Ozbrojený konflikt Izraele s radikály z Gazy pokračuje, dnešní izraelské útoky nepřežili tři Palestinci. Od středy je v konfliktu na palestinské straně 29 mrtvých a 160 zraněných, na izraelské tři mrtví a 16 zraněných. Svržení Hamasu vládnoucího v Gaze ale není podle izraelského ministra zahraničí Avigdora Liebermana na pořadu dne.

Sirény leteckého poplachu se v Jeruzalémě rozezněly poprvé od středečního zahájení izraelské vojenské operace proti radikálům z pásma Gazy právě v době začínajícího šabatu. K odpálení raket na Jeruzalém si přihlásila ozbrojená složka hnutí Hamas. Šlo o podomácky vyrobené rakety M-75. Jedna z nich dopadla do neobydlené zóny u bloku asi 11 židovských osad Guš Ecion jihozápadně od města. Nezpůsobila žádná zranění ani větší škody. V jedné z osad tohoto bloku, Nokdimu, bydlí izraelský ministr zahraničí Lieberman. Guš Ecion leží v blízkosti Betléma na západním břehu Jordánu a je jen pár kilometrů vzdálený od uctívané mešity Al-Aksá na Chrámové hoře v jeruzalémském Starém městě. Ta je třetím nejposvátnějším místem islámu po Mekce a Medíně. Večer se ozvaly čtyři výbuchy v jihoizraelském Ašdodu.

Odpoledne Hamas vypálil dvě rakety na Tel Aviv, nikdo ale nebyl zraněn. Palestinci vypálili od středy na Izrael dle izraelských médií 357 raket, z toho 197 zneškodnila ve vzduchu izraelská protiraketová obrana. Izraelská armáda dnes rozhodla, že v sobotu bude do operace zapojena pátá baterie systému Iron Dome (Železná klenba). Původně armáda počítala s tím, že baterie bude dána do provozu za dva měsíce. Ministerstvo obrany oznámilo, že technici pracují ve dne v noci, aby přesunuli baterii z „testovacího střediska na bojiště“. Vláda také schválila návrh ministra obrany Ehuda Baraka na mobilizaci až 75 000 záložníků. Je to další náznak příprav pozemní ofenzivy do pásma Gazy.

O případné pozemní invazi večer jednala devítičlenná izraelská bezpečnostní rada státu, tedy zúžená vláda. „Rozhodně zvažujeme pozemní operaci, ale co se týče svržení Hamasu, myslím, že je to něco, co bude muset rozhodnout až příští vláda,“ řekl bez dalších podrobností ministr Lieberman. Poslední velkou pozemní operaci v Gaze podnikla izraelská armáda v sobotu po setmění 3. ledna 2009, tedy poté, co skončil posvátný šabat. Spekuluje se, že by se v sobotu mohla situace opakovat.

Je to agresivní operace, míní Kandíl

Na stranu Palestinců se demonstrativně postavil Egypt, jehož premiér Hišám Kandíl dnes navštívil pásmo Gazy jako gesto přátelství vůči radikálnímu hnutí Hamas. Slíbil, že Káhira udělá vše, aby dosáhla trvalého příměří.

Kandíl označil izraelský postup proti pásmu za agresivní operaci. Bude prý usilovat o to, aby se obě strany dohodly na trvalém příměří. Boje v pásmu naplno propukly ve středu. Izrael přislíbil na dobu Kandílovy návštěvy zastavit útoky za podmínky, že ustane také palestinská raketová palba. To se ale nestalo a po Kandílově příjezdu dopadly na jižní Izrael další rakety. Palestinci tvrdí, že Izrael při protiútocích na severu pásma zabil dva civilisty, ale armáda popřela, že by v době Kandílovy návštěvy na pásmo střílela.

Egyptská delegace navštívila zraněné v nemocnici v Gaze. „Nemohu mlčet o tom, co jsem dnes viděl v Gaze v nemocnici - vykrvácené mučedníky, mezi nimiž byl i chlapec Muhammad Jásir. Izrael musí respektovat závazky a podepsané dohody,“ řekl egyptský premiér.

O vyhrocené situaci kolem pásma Gazy bude v sobotu jednat v Káhiře Liga arabských států. Irácký zástupce řekl, že arabské státy by měly použít ropu jako zbraň k nátlaku na USA a Izrael v záležitosti Gazy.

Ostrá kritika izraelského postupu vůči Gaze se ozývá i z Turecka. Premiér Recep Tayyip Erdogan žádá větší mezinárodní podporu Palestinců, ministr zahraničí Ahmet Davutoglu obvinil Izrael kvůli operaci v Gaze ze „zločinu proti lidskosti“.

Proti Izraeli demonstrovaly tisíce lidí v Teheránu a v Káhiře. Protestů svolaných íránskou vládou se účastnili lidé v 700 íránských městech. Provolávali smrt Izraeli a USA a oceňovali odboj Palestinců.

Následky izraelského útoku
Zdroj: ČTK/AP/Hatem Moussa

Češi nejsou zatím situací v Izraeli ohroženi. Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Karel Šrol řekl, že se na český konzulát v Tel Avivu zatím neobrátil žádný Čech, který by měl problémy kvůli zhoršení bezpečnostní situace v regionu. Lidem, kteří se do Izraele chystají, ministerstvo doporučuje zvážit nutnost cest do oblastí ležících ve vzdálenosti do 45 km od hranice s pásmem Gazy, sledovat aktuální situaci a řídit se pokyny bezpečnostních a pořádkových složek.

Izraelci povolali 16 000 rezervistů

Izraelská armáda rozeslala povolávací rozkazy 16 000 rezervistů. Ministr obrany Ehud Barak ve čtvrtek schválil mobilizaci až 30 000 záložníků poté, co do blízkosti Tel Avivu dopadly dvě rakety odpálené z pásma Gazy. Rakety z pásma dopadaly i na další izraelská města. Podle pozorovatelů není vyloučené, že Izrael chystá pozemní operaci v pásmu. Tomu nasvěčuje i tom, že Barak požádal vládu o mobilizaci 75 000 záložníků, což kabinet následně schválil. Armáda kromě toho  oznámila uzavření tří silnic kolem pásma Gazy a vyhlásila danou oblast za „uzavřenou vojenskou zónu“.

Izraelský voják
Zdroj: ČTK/AP/Ariel Schalit

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu:
"Samozřejmě, že silně operujeme proti raketám vyslaným na centrální a jižní Izrael. V případě nutnosti jsme připraveni ve značné míře operaci rozšířit. (…) Oni úmyslně útočí na civilisty a úmyslně se za civilisty schovávají. A my děláme všechno proto, abychom ztráty mezi civilisty omezili."

Izraelský prezident Šimon Peres:
"Nikdo o oprávněnosti zásahu nepochybuje. Nemůžeme nechat miliony žen a dětí opuštěné v tomto šílenství. Hamas nemá žádný důvod, aby na ně střílel.

Izraelský ministr životního prostředí Gilad Erdan:
„Musíme úplně odstranit hrozbu přicházející z Gazy. Teroristé nám nebudou diktovat způsob našeho každodenního života.“

Mluvčí palestinských brigád Kásam Abú Ubajdá:
„Posíláme krátký a prostý vzkaz: Pro žádného sionistu není bezpečno ani na pídi Palestiny a my plánujeme další překvapení.“

Hišam Kandíl, egyptský premiér:
„Egypt a egyptská revoluce využijí každé možnosti, jak zastavit tuto agresi a dosáhnout trvalého příměří.“

Rada bezpečnosti nic nevyřešila

Narychlo svolané jednání Rady bezpečnosti OSN žádný efekt nepřineslo. Spojené státy, které jsou hlavním spojencem Izraele, vyzývají všechny, kdo mají na Hamas vliv, aby přispěli ke zklidnění situace. Radikální hnutí Hamas, které v pásmu vládne, ale příměří s Izraelem odmítá. Za středeční zabití velitele ozbrojené složky Hamasu Ahmada Džabárího slibují Palestinci krvavou pomstu.

Egypťané v minulosti působili jako prostředníci mezi Hamasem a Izraelem. Nyní ovšem v Egyptě vládnou islamisté a někteří z nich požadují vypovězení egyptsko-izraelské mírové smlouvy; oficiálně ale Káhira popírá, že by to měla v úmyslu.

Ve středu Egypt kvůl bojům v Gaze odvolal svého velvyslance z Tel Avivu a otevřel hraniční přechod Rafáh na jihu pásma. Využilo toho asi 2 000 Palestinců, kteří před boji uprchli do Egypta. Ve čtvrtek byl pak přechod znovu uzavřen, když do blízkosti Rafáhu dopadly dvě izraelské střely.

Cíle Hamasu zatím nejsou jasné; podobná situace před třemi roky vyústila v izraelskou invazi s nejmíň 1 200 mrtvých Palestinců a zničenými sklady zbraní. Ty mu sice Írán doplnil účinnějšími raketami, pozemní boj s izraelskou armádou ale vyhrát nemůže. Zato Izrael, nově vyzbrojený protiraketovým systémem Železná klenba, který už zničil pětinu palestinských střel, je teď v pokušení opět alespoň načas eliminovat raketovou hrozbu Hamasu. V troskách po izraelském náletu skončilo i ministerstvo vnitra a vila premiéra Gazy a vůdce Hamasu Ismaíla Haníji.