K zajištění chemických zbraní v Sýrii je třeba 75 000 vojáků

Washington – K zajištění všech chemických zbraní v Sýrii by bylo potřeba až 75 000 vojáků. Pentagon o tom informoval vládu prezidenta Baracka Obamy. Podle deníku New York Times se tak snižuje pravděpodobnost, že by USA chtěly do konfliktu zasáhnout. Velká Británie mezitím oznámila, že uzná opoziční koalici za oficiálního zástupce Sýrie.

Odhad rozsahu případné akce, který Bílému domu poskytlo velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku a sbor náčelníků štábů, vyvolává pochyby, zda Spojené státy mají zdroje pro rychlý zásah, pokud by odhalily pohyby chemických zbraní v Sýrii.

Bílý dům odmítl zprávu ministerstva obrany komentovat. „Problém je, že nemůžete jednoduše takový materiál vzít a odvézt ho ze země,“ připomněl jeden z vysokých amerických armádních představitelů. Nebezpečí kontaminace blízkých syrských měst, jakož i riziko útoků na konvoje s těmito zbraněmi, jsou příliš vysoká. Navíc řada kontejnerů, v nichž je materiál uložen, je stará a nelze na ně spoléhat. Z tohoto důvodu by patrně velká část zásob chemických zbraní musela být zničena přímo na místě.

Washington již požádal povstalce bojující proti Asadově vládě, aby mapovali a zajišťovali jakékoli sklady chemických zbraní, na které narazí. CIA odhaduje, že počet skladů chemických zbraní v Sýrii se pohybuje kolem 30, armáda hovoří o téměř 50 lokalitách.

Syrský prezident Bašár Asad otevřeně pohrozil odvetou za hranicemi Sýrie, pokud se zahraniční síly pokusí podpořit snahy rebelů o jeho sesazení. Jeho varování vzbuzuje strach, že by on či jeho stoupenci mohli jako poslední eventualitu použít chemické zbraně coby štít.

Británie chce uznat opoziční koalici, intervenci se ale brání

Ministr zahraničí Velké Británie William Hague uvedl, že jeho země pravděpodobně uzná opoziční koalici jako oficiálního zástupce Syřanů. „Jsem velmi povzbuzen. Chtěli bychom je uznat jako jediné zástupce syrského lidu. Chtěl jsem se s nimi setkat, než to Británie učiní. Musíme se k tomu rozhodnout při znalosti všech faktů a detailů. Budeme o tom rozhodovat v nejbližších dnech,“ řekl Hague.

Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF) byla ustavena o uplynulém víkendu v Dauhá. Jako legitimního zástupce syrského národa ji zatím uznalo šest arabských států, Turecko a Francie.

Británie i dál dává přednost mírovému řešení situace v Sýrii. O dalším postupu se bude jednat na pondělním setkání ministrů zahraničí Evropské unie. „Nemůžeme zůstat nečinní, situace se velmi zhoršuje. V této chvíli ale chceme lépe koordinovat praktickou pomoc lidem v Sýrii a také humanitární pomoc,“ dodal Hague.

Boje v Sýrii jsou nyní intenzivní v okolí Damašku. Opoziční jednotky drží pozice severovýchodně a jihozápadně od města a armáda je z nich chce vytlačit. Téměř polovina damašských ulic je zabarikádovaná. Syrský konflikt si za 20 měsíců vyžádal podle údajů opozice na 39 000 lidských životů.

Vydáno pod