Syrské uprchlíky ohrožuje blížící se zima a docházející potraviny

Damašek – Situace uprchlíků v Sýrii se rapidně zhoršuje. Podle humanitárních organizací v zemi rychle docházejí zásoby jídla. Lidi bez střechy nad hlavou navíc ohrožuje blížící se zima. Neutichající boje vyhnaly z domovů už téměř tři miliony Syřanů. Dnes syrská armáda bombardovala čtvrti v jižním Damašku, při útoku zemřel nejméně jeden civilista a mnoho dalších bylo zraněno.

Zatímco v jižním Damašku bombardovaly vládní síly čtvrtě sympatizující s povstalci, na západě města vybuchlo několik granátů ve čtvrti obývané alávity, náboženské menšiny, do které patří i prezident Bašár Asad. Na severu metropole se povstalci střetli s vojáky přímo, nejsou ale dostupné informace o obětech. Tvrdé boje zuří také v governorátu Aleppo, které patří mezi hlavní bašty povstalců. Ráno zde při střetu znepřátelených stran zemřeli nejméně dva rebelové. Další dva povstalci byli zabiti při bojích v governorátu Hamá.

Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která situaci monitoruje z Londýna, dnes také oznámila, že sobotní střety si vyžádaly celkem 146 životů. Od začátku konfliktu před dvaceti měsíci prý zahynulo více než 39 tisíc lidí. Veškeré údaje o situaci v Sýrii je však těžké ověřovat z nezávislých zdrojů, jelikož syrský režim brání práci zahraničních novinářů.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)

V zemi zkolaboval systém zdravotní péče. Spousta nemocnic je zničená nebo nedostupná. V oblastech ovládaných rebely vznikají improvizované polní kliniky. Míří do nich zranění civilisté, opoziční bojovníci i vládní vojáci. Syřanům se snaží pomoci řada humanitárních organizací, včetně těch působících v Česku. Veřejné sbírky přímo pro Sýrii spustily Člověk v tísni, Český červený kříž a ADRA. Charita a Lékaři bez hranic rozdělují prostředky pro lidi postižené konfliktem ze svých obecných fondů. Podle OSN budou na přelomu roku potřebovat humanitární pomoc čtyři miliony Syřanů, tedy téměř pětina obyvatel země.

Pomoc Sýrii
Zdroj: ČT24
Vydáno pod