Rána po smolenské tragédii v Polsku stále hnisá

Varšava - Žádostmi o hromadné exhumace hrozí polské vládě rodiny obětí havárie ze Smolenska. Nese totiž podle nich spoluvinu za to, že byla zaměněna některá těla, která byla právě kvůli těmto podezřením exhumována a pak znovu pohřbena. Katastrofa, při níž zahynula elita národa, ještě dva a půl roku poté rozděluje celé Polsko.

„Máme připravenou hromadnou žalobu, která bude požadovat další exhumace a ohledání těl,“ říká Rafal Rogalski, advokát rodin pozůstalých ze Smolenska. Polská vláda už pod tlakem povolila exhumaci pěti těl. Všechno jsou to známá jména – třeba bývalý polský prezident v exilu Ryszard Kaczorowski. U něj i některých dalších opravdu došlo k záměně a museli být pohřbeni znovu. Vláda se omluvila, že se při práci dvou tisíc expertů mohly stát chyby. Ty jsou podle mluvčího polské vojenské prokuratury Zbigniewa Rzepy spojené především s nesprávnou identifikací těl ze strany nejbližších příbuzných.

Rakev s ostatky Ryzsarda Kaczorowského
Zdroj: ČT24

Jak uvádí varšavský zpravodaj ČT Josef Pazderka, jde jen o malou část ostré polsko-polské války o Smolensk. Na jedné straně v ní stojí premiér Donald Tusk a polská vláda, na straně druhé bratr zemřelého prezidenta Jaroslav Kaczyński a konzervativní polská opozice. Ta mluví o záměrném utajování, zbytečném ustupování Rusům a dokonce atentátu, který se mohl ve Smolensku odehrát. Místo tiché vzpomínky na oběti se Poláci hádají a vzájemně obviňují. Fakta už velmi často ztrácejí význam: zbyly emoce, hořkost a vztek.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod