Mírová dohoda mezi Gazou a Izraelem dnes nebude

Gaza - Izrael večer zesílil útoky na pásmo Gazy. Může jít o poslední velkou vojenskou akci před klidem zbraní. Hamas původně oznámil, že večer bude vyhlášeno příměří, později ale sám informaci korigoval s tím, že dohodu o příměří může vyhlásit pouze Egypt. Ten ale večer ujistil, že dnes už žádné prohlášení o příměří nechystá a jednání pokračují.

Hamas původně oznámil, že jednání o příměří skončila a že příměří začne platit o půlnoci místního času (23:00 SEČ). Izrael a později také Egypt ale tuto informaci popřely. Podle nich se stále jedná. Izraelské ministerstvo obrany žádá před podpisem dohody nejdříve na zkoušku čtyřiadvacetihodinový klid zbraní.

Večer Hamas svou původní zprávu korigoval. V prohlášení uvedl, že příměří může oznámit jedině Egypt. „Připouštíme, že jsme zatím nedostali od Izraele odpověď a žádáme sdělovací prostředky, aby nic neurychlovaly. Bude-li uzavřena dohoda, oznámí to Egypt. Hnutí vyzývá k odboji a dalším odvetám za izraelské zločiny.“

Podle izraelských diplomatických zdrojů by konečná verze příměří měla být dohodnuta až po jednání mezi izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, která má přijet do Izraele večer. Egyptský prezident Muhammad Mursí už odpoledne prohlásil, že boje by měly skončit během několika hodin.

Palestinské děti stojí na troskách domu zničeného izraelskou střelou
Zdroj: ČTK/AP/Hatem Moussa

Izrael má na stole návrh dohody, tvrdí Egypt

Podle nejmenovaného egyptského diplomata Egypťané předali Izraeli další z návrhů a nyní se čeká na izraelskou odpověď. Podle stanice Al-Džazíra má dohoda obsahovat nejméně čtyři body: ukončení izraelských útoků na palestinské civilisty, ukončení raketového ostřelování Izraele, uvolnění režimu na hraničních přechodech a záruky, které musí poskytnout Egypt.

Palestinci popravili kolaboranty

Izraelská armáda při útocích na Gazu zasáhla několik stanovišť radikálů a odpalovacích ramp, odkud Palestinci střílejí na Izrael. Podle palestinských zdravotníků dnes zahynulo dalších šest lidí, což znamená, že od minulé středy přišlo o život přes 120 Palestinců. Mezi dnešními oběťmi byli tři novináři - dva kameramani televize Hamasu Al-Aksá a reportér soukromé rozhlasové stanice. Ráno jedna z raket zabila v oblasti jihoizraelského Eškolu osmnáctiletého izraelského vojáka, zahynul i jeden civilista. Izrael má v konfliktu pět obětí,

V Gaze bylo za kolaboraci s Izraelem zastřeleno šest osob. Stalo se tak na velké křižovatce; pět mrtvol okamžitě obstoupil dav a lidé na ně začali plivat. Tělo šestého bylo přivázáno za motocykl a za pokřiku „špion, špion“ taženo ulicemi města. Podle Hamasu šestice poskytla Izraelcům informace o bojovnících této organizace a o místech, odkud Palestinci odpalují rakety.

Izrael doporučil obyvatelům Gazy odejít ze svých domovů

Izraelské letectvo ještě dnes odpoledne útočilo na pásmo Gazy a rozhodilo také letáky, v nichž vyzývalo obyvatele jižních částí města Gazy, aby se evakuovali do centra města. Hamas pak ale z mešit nechal vyhlásit, aby lidé výzvy neuposlechli a zůstali doma. Přesto se mnoho rodin rozhodlo i s nejdůležitějším majetkem prchnout do budov určených k evakuaci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se odpoledne sešel s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a na společné tiskové konferenci pak řekl, že Izrael bude ochotným partnerem trvalého příměří. „Pokud se ale ukáže, že k zastavení raketové palby je třeba ještě silnější vojenské akce, pak Izrael nebude váhat, aby zajistil občanům bezpečí,“ řekl. Pan Ki-mun vyzval Izrael k maximální zdrženlivosti a nabídl se jako prostředník jednání o příměří.