Gaza a Izrael přilévají do ohně, Clintonová a Pan Ki-mun dál hasí

Jeruzalém/Gaza - Navzdory intenzivním snahám o dojednání příměří mezi Izraelem a radikály z Hamasu boje v pásmu Gazy pokračují. Izraelci dál útočí na cíle radikálů, kteří zase posílají rakety na izraelské území. O možnostech příměří jedná americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová - má za sebou schůzku s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Míří do Egypta, s egyptským prezidentem Muhammadem Mursím bude jednat i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Snahy Egypta o dosažení klidu zbraní zatím přes slibný vývoj průlom nepřinesly.

Přes jednání o příměří pokračovalo i v noci na dnešek izraelské letectvo v bombardování palestinského pásma Gazy. Podle serveru BBC News po útoku přišla velká část města Gaza o elektřinu. Izraelská armáda v úterý večer vyzvala zahraniční novináře v palestinské enklávě, aby se drželi dál od představitelů Hamasu a od zařízení palestinského hnutí. „Hamas je teroristická skupina, využije vás jako lidské štíty,“ varovala armáda prostřednictvím Twitteru. Podle izraelských médií palestinští ozbrojenci v noci vypálili několik dalších raket na izraelské území. Nejsou ale informace o tom, zda tyto střely způsobily nějaké škody.

O způsobu, jak zastavit konflikt, jednala v noci na dnešek americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Schůzka trvala asi dvě hodiny, politici ale po ní neuvedli, k jakým závěrům dospěli. „Budeme spolupracovat s partnery napříč regionem, abychom posílili bezpečnost Izraele, zlepšili podmínky v pásmu Gazy a vykročili k ucelenému mírovému řešení,“ uvedla ministryně. „Preferujeme udržitelné řešení diplomatickou cestou. Pokud neexistuje, jistě pochopíte, že Izrael má právo bránit se všemi prostředky,“ řekl po schůzce Netanjahu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun a izraelský prezident Šimon Peres
Zdroj: ISIFA/EPA/MIHAL FATTAL

Clintonová ráno navštívila Ramalláh, kde se setkala s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Později během dne je očekávána v Káhiře. V egyptské metropoli jedná i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Sejde se zde s egyptským prezidentem Muhammadem Mursím, který se snaží zprostředkovat jednání o příměří mezi Hamasem a Izraelem. Pan-Ki-muna také v poledne čeká schůzka s Abbásem v Ramalláhu.