Hromadnou popravu v Afghánistánu odsuzuje EU i Taliban

Kábul – Afghánský prezident Hamíd Karzáí schválil popravu 16 vězňů. Osm z nich už bylo oběšeno, další budou popraveni v nejbližších hodinách či dnech. Na šibenici skončili zločinci odsouzení za vraždy, znásilnění, únosy a vlastizradu. Rozhodnutí vyvolalo obavy, že se země vrací k praktikám fundamentalistického hnutí Taliban, za jehož vlády byly masové popravy běžnou záležitostí.

Na základě afghánských zákonů musí prezident osobně schválit každou popravu a Karzáí tak doposud činil jen výjimečně. Teď ale poslal na smrt hned 16 lidí. „Prezident vydal nařízení po dlouhém a hlubokém zkoumání dokumentů těchto vězňů právními orgány,“ řekl právní poradce prezidenta Nasralláh Stanekzáí s tím, že prezident je ochoten podepsat i další výkony trestu smrti, pokud to bude nutné. 

Včera už na šibenici skončili zločinci odsouzení za vraždy, znásilnění, únosy a vlastizradu. Zbývajících osm má být popraveno dnes nebo ve čtvrtek. Mezi popravenými je kupříkladu muž, který uškrtil matku a její dvě malé děti, či muži, kteří byli shledáni vinnými z únosů, znásilnění a vražd chlapců a děvčat. 

Někteří analytici vnímají Karzáího krok jako snahu reagovat na rozhořčení afghánské veřejnosti nad rostoucím násilím v zemi. „Existuje větší požadavek trestu smrti ze strany veřejnosti, protože míra násilností stoupá,“ prohlásil Nádir Nádirí, který dříve působil v afghánské nezávislé komisi pro lidská práva. 

Jenže hromadnou popravu odsoudila jak Evropská unie, tak organizace na ochranu lidských práv. „Slabost afghánského soudního systému a neschopnost místních soudů řídit se mezinárodními normami budí zvlášť velké znepokojení v souvislosti s návratem k trestu smrti v Afghánistánu,“ upozornila Human Rights Watch. 

A proti popravám se ozval i Taliban. Ten se především obává, že mezi odsouzenými na smrt jsou jeho bojovníci. „Máme důvěryhodné zprávy, podle nichž byli na seznamy přidáni jistí političtí vězni (členové Talibanu). Nejsou to zločinci, ale váleční zajatci,“ upozorňuje Taliban. 

Popravy byly běžné za vlády Talibanu v letech 1996 až 2001. Tehdy se popravovali cizoložníci i vrahové přímo na veřejnosti. Takovéto popravy se ještě dnes odehrávají v některých afghánských oblastech, jež jsou pod kontrolou Talibanu.