Kontroverzní Malťan si bere na starost tabákovou směrnici

Štrasburk – Novým eurokomisařem pro zdraví a ochranu spotřebitele bude maltský ministr zahraničí Tonio Borg. Schválil ho Evropský parlament. Borg má ve funkci nahradit svého krajana Johna Dalliho, který nedávno odstoupil kvůli údajnému krytí korupce. Největším úkolem nového eurokomisaře bude prosadit tabákovou směrnici.

Pětapadesátiletý Borg je znám konzervativními postoji – je proti potratům a antikoncepci, několik jeho výroků o homosexuálech bylo kontroverzních. Minulý týden během tříhodinového „grilování“ před europoslanci řekl, že „se svých názorů nevzdá“, pokud ale hodnocením EP projde, bude se řídit unijními smlouvami. A zřejmě europoslance přesvědčil, a tak ho ve funkci potvrdili.

Největším Borgovým úkolem bude prosadit novou tabákovou směrnici. Ta má být podle návrhu komise co nejpřísnější. Uvažuje se o zákazu cigaret s příchutí a slim cigaret, na krabičkách by nesměla být loga, zato by je ale zdobily hrůzné fotografie. 

Dalšími prioritami nového eurokomisaře budou ochrana spotřebitelů, směrnice o geneticky modifikovaných potravinách nebo zákaz kosmetických produktů testovaných na zvířatech.   

Borgův předchůdce v Evropské komisi Dalli odstoupil v říjnu kvůli údajnému krytí korupce. Kauza se týkala i návrhu komise na zákaz vývozu žvýkacího tabáku. Obvinění proti Dallimu nepadlo, jeho odchod ale provází nejasnosti. Dalli své pochybení odmítá.

Telefonát Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)