Vozítko Curiosity něco našlo. Prý to zatřese zeměkoulí

New York - Napjaté očekávání „dějinného objevu“, na který údajně na Marsu narazilo americké robotické vozítko Curiosity, ovládlo americká média. Horečné spekulace odstartoval sám vědecký šéf mise John Grotzinger, který se novinářům svěřil s očekáváním objevu, který „zatřese zeměkoulí“.

„Máme údaje zralé k zápisu do dějepisů, vypadá to zatraceně dobře,“ řekl Grotzinger. Další detaily ale neodhalil. Údajně světodějný objev má na svém kontě analytická laboratoř, která je jedním z hlavních výzkumných modulů vozítka. Aparát dokáže odebírat vzorky skal a půdy na Marsu a na základě jejich rozboru stanovit přesné složení včetně určení obsahu prvků vázaných na živé organismy.

Grotzingerův výrok vyvolal velký zájem médií, spekuluje se hlavně o nálezu organického materiálu či stop dávného života. Sám Grotzinger ale o podrobnostech zatím zarytě mlčí. 

Guy Webster z kalifornského střediska pro výzkum a vývoj proudových motorů Jet Propulsion Laboratory v Pasadeně, které projekt řídí, však dnes nadšená očekávání novinářů krotil. „Pokud jde o jeho (Grotzingerovo) prohlášení o záznamu v dějepisu… celá mise tam bude zapsaná. Nic zvláštního se nechystá,“ řekl Webster.

Podle televizní stanice Fox může trvat týdny, než se široká veřejnost podrobnosti o šokujícím nálezu na Marsu dozví. Internetový magazín Wired tipuje, že tajemství bude odhaleno někdy mezi 3. a 7. prosincem, kdy se v kalifornském San Francisku bude konat konference Americké geofyzikální unie.

Vozítko Curiosity přistálo na povrchu rudé planety počátkem letošního srpna. V blízkosti Galeova kráteru se má pohybovat po dobu nejméně dvou let. Robot je vybaven deseti vědeckým nástroji, jeho výzkumným „srdcem“ je ale analytická laboratoř SAM určená k rozboru marsovského povrchu. Právě výzkumný modul SAM je podle Grotzingera odpovědný za nový senzační objev.