Jiří Dienstbier

JIŘÍ DIENSTBIER (43), člen ČSSD, senátor a místopředseda strany, syn chartisty Jiřího Dienstbiera, vzděláním právník. Uvádí, že mluví anglicky, francouzsky a rusky. Protože se narodil ve Washingtonu, drží české i americké občanství.

Dienstbier vstoupil do politiky v době revoluce – byl členem Federálního shromáždění za Občanské fórum –, mezi vrcholné straníky se ale dostal až v roce 2010, kdy vedl sociální demokraty v pražských komunálních volbách a jeho ambicí byl post primátora. Do širšího povědomí se dostal tím, že jako jeden z mála straníků veřejně kritizoval koalici mezi ODS a ČSSD na pražském magistrátu a odmítl se na ní podílet. Dienstbier si následně vydobyl nálepku hlavní tváře „nové“, korupcí a skandály nezatížené ČSSD.

Oficiálním prezidentským kandidátem se stal poté, co od stranické kandidatury upustil ekonom Jan Švejnar. V kampani se Dienstbier prezentuje jako jediný jasně levicový uchazeč o křeslo hlavy státu. Jako první vrcholný představitel jak ČSSD, tak obecně demokratických stran připustil vládu s komunisty a tento krok obhajoval.

Voliče chce oslovit jako občanský prezident a slibuje, že bude vetovat zákony narušující sociální mír a omezující kvalitu života Čechů. Odmítá překračovat hranice prezidentských pravomocí a vymezuje se proti aktivistickému stylu Václava Klause. Hovoří také o potřebě vrátit českému prezidentství důstojnost a konsenzuální charakter. Hodlá podle svých slov podporovat všechny návrhy zákonů, které povedou k rozkrývání klientelistických sítí.

Den s Jiřím Dienstbierem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod