Zabijácká složenka – zřejmě chyba v desetinné čárce

Moskva – Chyba v desetinné čárce zřejmě připravila o život ruskou penzistku. Sousedé ji našli ležet na podlaze se složenkou v ruce. Důchodkyni se zřejmě udělalo nevolno, když zjistila, že má zaplatit vodné a stočné za desetitisíce metrů krychlových vody. Místo 6,3 krychlového metru byla na účtu spotřeba desetitisíckrát vyšší. Ve skutečnosti se jednalo o chybu.

Sousedé ve městě Pervouralsk našli ležet na podlaze místní důchodkyni. Podezření přitom padlo na složenku, kterou držela žena v ruce. Ženu totiž zřejmě rozčílila gigantická suma za stočné a vodné, šoku nakonec podlehla. 

Oblastní ministerstvo energetiky připustilo, že penzistku skutečně mohla zabít částka, mylně vystavená správcovskou společností. „Zúčtovací středisko se dopustilo hrubé chyby, když desetinnou čárku posunulo na špatné místo. Ze 6,3 krychlového metru spotřebované vody udělali 63 tisíc! To si snad mysleli, že (penzistka) má bazén?“ rozhořčil se ministerský náměstek Gennadij Zverev. Slíbil, že se osobně postará o to, aby příslušný účetní byl řádně potrestán. Jenže to není jediná chyba.   

I v jiných případech se desetinná čárka vychýlila v neprospěch plátců. Do svízelné situace se dostal i čestný občan města a mnohanásobný šampion soutěží policistů a hasičů Michail Ševčuk. Dostal složenku na více než milionovou sumu: 768 010 rublů za studenou vodu, 378 000 za teplou a ještě 153 574 rublů za další služby. Před dveřmi správcovské společnosti však narazil na tak dlouhou frontu stěžovatelů, že se ani po několika hodinách k žádnému objasnění nedobral.