Německo demonstrovalo proti leteckému hluku

Berlín - Dnešek prohlásili aktivisté za celosvětový den boje proti leteckému hluku. Nejdramatičtěji probíhal v Německu na klíčových leteckých křižovatkách - Mnichov, Frankfurt, Berlín. Sešly se tam tisíce demonstrantů. Z protestů proti hluku leteckých turbín se stal celoněmecký fenomén, na podporu hnutí zpívají rappeři a demonstruje se téměř každý týden. Demonstrace by mohly ohrozit mimo jiné i projekt nového berlínského letiště, jehož dokončení se už několikrát odsunulo.

Hlukem v okolí runwayí trpí jen v Německu až 400 tisíc lidí. Hrozí jim poruchy spánku, imunity a dokonce častější infarkty. „I Úřad na ochranu životního prostředí požaduje osmihodinový zákaz nočních letů. Pět hodin, to by asi nevydržel ani (starosta) Woverweit,“ uvedla Christine Dornová, mluvčí svazu Jihovýchod proti hluku.

Berlínský starosta chtěl z nového letiště udělat chloubu metropole. Obří projekt s sebou ale nese také chybné plány, obrovské náklady i odklady dokončení. Teď přibyly i protesty obyvatel více než dvaceti tisíců domů v okolí. S novým letištěm nesouhlasí ani majitel domu, nad jehož střechou budou po dokončení letiště prolétat letadla každé dvě minuty. „Desetitisíce lidí tady a miliony po celé Evropě přicházejí o zdraví kvůli nočním letům, které jsou vlastně zbytečné,“ uvedl Helmut Vogt, majitel domu a obyvatel Berlína.

Den boje proti leteckému hluku (zdroj: ČT24)

Úřady to popírají. Berlíňanům v okolí letiště prý mimo jiné zajistí speciální protihluková okna. „Za ochranu proti hluku zaplatíme několik set milionů eur,“ říká Lothar Wiegand, mluvčí ministerstva dopravy, Braniborsko. Jenže Helmut i většina ostatních zesílené okenní tabulky odmítá - hluk prý propouštějí dál. Čeká se na rozhodnutí soudu. Pokud by nespokojenci uspěli, stálo by to další desítky milionů eur.