Syrská armáda prý zabila na hřišti 10 dětí

Damašek- Bombový útok vládních jednotek syrského prezidenta Bašára Asada včera zabil deset dětí. Tvrdí to syrští povstalci na videu zveřejněném na internetu. Vládní stíhačky podle nahrávky shodily na vesnici jihovýchodně od Damašku dvě kazetové bomby, které měly obsahovat sedmdesát náloží. Syrská armáda popírá, že by takové zbraně používala.

Syrští opoziční aktivisté tvrdí, že vláda svrhla na dětské hřiště kazetovou bombu, ta zabila nejméně 10 dětí. Vládní stíhačka MiG údajně svrhla bombu na vesnici Dajr al-Asáfír východně od Damašku. Jakmile v neděli trochu ustala palba, vyběhly děti ven a právě v tom okamžiku zaútočila letadla. „Nikdo z těch zabitých nebyl starší 15 let,“ říká jeden z aktivistů. Ten přitom tvrdí, že ve vesnici byli jen civilisté, rebelové se údajně zdržují mimo ni. 

Už v minulých měsících se objevilo podezření, že syrská vláda používá v boji kazetové bomby. Teď aktivisté tvrdí, že na vesnici dopadly hned dvě takové bomby. Jedna z nich měla v sobě přitom nejméně 70 náloží. Syrská vláda ale popírá, že by její armáda měla takové zbraně. 

Kazetové bomby

Obsahují desítky menších náloží, které se rozptýlí po velkém území a explodují s velkým zpožděním, někdy i po několika letech. Mezinárodní dohoda z roku 2008 používání tříštivé munice zakazuje, ale Sýrie stejně jako Izrael, Rusko nebo USA se k tomuto ujednání nepřipojila.

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv se dnes tvrdě opřel do Francie. Zkritizoval ji za podporu syrských rebelů. Paříž byla první, kdo sjednocenou opozici uznal za legitimního zástupce syrského lidu. Podle Medvěděva je to naprosto nepřijatelné. Kreml tvrdí, že je v otázce Sýrie neutrální a nepodporuje ani rebely, ani vládní složky prezidenta Asada. Už dřív ale vyšlo najevo, že Rusko do Sýrie prodává zbraně. 

Boje u Damašku pokračovaly i v noci na dnešek a hlášeny jsou také z blízkosti demilitarizované linie na Golanských výšinách. Na severu se po několikadenních bojích opozice zmocnila přehrady na řece Eufrat. Získala tak další strategický bod mezi provinciemi Halab a Rakka. Pod kontrolou má nyní asi sedmdesátikilometrové pásmo táhnoucí se oběma provinciemi na turecké hranici.

Syrské letectvo dnes bombardovalo velitelství opoziční Syrské svobodné armády (FSA) u turecké hranice. „Velitelství je v jedné škole. Letci cíl zřejmě minuli. Byla tam dvě letadla, jedno vypadalo jako monitorovací. Přelétávala nad místem asi hodinu,“ informoval aktivista Muhammad Abdalláh.   

Vojenská aktivita u hranice znepokojuje Turecko, které kvůli ní minulý týden požádalo NATO o rozmístění systému protiletecké obrany. Už zítra začnou zástupci NATO a Turecka pracovat na vytyčení míst, kde by systém Patriot mohl být umístěn.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)