Další požár v bangladéšské továrně otevírá otázku bezpečnosti

Dháka - Už druhý požár za poslední dva dny zasáhl textilku v bangladéšském hlavním městě Dháká. Tentokrát vypukl ve třetím poschodí jedenáctipatrové budovy. Včerejší neštěstí stálo život nejméně 110 dělníků, dnes se několik lidí jen nadýchalo kouře. Pracovní podmínky v Bangladéši patří k těm nejhorším na světě - nevyhovující jsou hlavně bezpečnostní opatření.

Tisíce rozhořčených textilních dělníků demonstrovaly na předměstí bangladéšské metropole Dháky. Žádají zlepšení bezpečnostních podmínek. Dnes přitom plameny zachvátily na okraji Dháky další několikapatrovou budovu s výrobou oděvů, incident se ale tentokrát obešel bez obětí.   

„Požár, který se dnes rozpoutal v prvním patře 12poschoďové budovy, si nevyžádal žádné mrtvé ani zraněné a nyní již je uhašen,“ řekl policista Nišarul Árif. „Dělníci vylámali mříže v posledním patře a podařilo se jim dostat se na bezpečné místo v sousední budově,“ dodal. 

Požár v továrně v Bangladéši
Zdroj: ISIFA/Palash Khan/Sipa USA

Jenže při víkendovém požáru pracovníci jiné továrny takové štěstí neměli. V sobotu při požáru na severním průmyslovém předměstí Ašulia zemřelo 111 lidí. V budově byly příliš úzké únikové východy. V továrně, kde pracovaly především ženy, se vyráběly textilie pro mezinárodní značky, včetně největšího maloobchodního řetězce světa, amerického Wal-Martu, nizozemského řetězce C&A, francouzského Carrefouru a švédské firmy Ikea. 

„Tento ničivý požár byl důsledkem přetrvávajícího zanedbávání bezpečnosti zaměstnanců a ignorance jejich pracovních podmínek,“ prohlásil Amirul Hak Amín, předseda bangladéšského národního svazu pracujících v textilním průmyslu.