V dílně pro handicapované v Německu uhořelo 14 lidí

Berlín - Při požáru dílny pro handicapované na jihozápadě Německa uhořelo nejméně 14 lidí, dalších sedm utrpělo zranění. Nikdo ze zraněných ale není v ohrožení života. Mezi mrtvými jsou postižení i jejich pečovatelé. Část z nich se podle všeho udusila kouřem. V době neštěstí bylo v komplexu dílen asi 100 lidí. Ve skladu došlo podle policie k explozi, přesná příčina neštěstí ale není prozatím známa.

V podkroví zařízení ve městečku Titisee-Neustadt ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko začalo hořet odpoledne. Dílnu, ve které se dřevem i kovem pracuje asi 120 lidí s různými tělesnými i psychickými postiženími, provozuje katolická charita.

„Předpokládáme, že další mrtví nebudou,“ řekl Alfred Oschwald, který vedl policejní zásah. Původně nebylo jasné, zda je evakuovaná budova prázdná. Hasiči ji proto opětovně prohledali, nikoho dalšího již nenalezli.

„Svědci tvrdí, že ve skladu dílny viděli výbuchy. Jestli byly ve skladu chemikálie, které výbuch a následný požár způsobily, zatím policie neví,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Handicapované a jejich asistenty museli hasiči vyvést v kyslíkových maskách, protože hořící budova byla plná kouře. Zásah byl podle záchranářů kvůli handicapovaným komplikovaný. Policie nedaleko místa tragédie zřídila shromaždiště pro přeživší, aby získala přehled o zachráněných.

Tragické požáry postihují hlavně domovy důchodců:

8. února 2008 - Při požáru v domově důchodců v rakouském městě Egg zemřelo 11 lidí.

30. ledna 2009 - Požár v domově důchodců v Podjolsku v republice Komi na ruském severu připravil o život 23 lidí.

13. dubna 2009 - Požár ubytovny pro bezdomovce a sociálně slabé v polském městečku Kamień Pomorski na severozápadě země si vyžádal 21 životů.

6. srpna 2009 - Při požáru v domově důchodců ve městě Melle na severozápadě Belgie přišlo o život devět lidí.

13. září 2009 - Při požáru v léčebně pro drogově závislé ve městě Taldykurgan na jihovýchodě Kazachstánu zemřelo 38 osob.

5. prosince 2009 - Při požáru nočního klubu v ruském městě Perm přišlo o život 156 osob; požár způsobila pyrotechnika, která podpálila výzdobu na stěnách a stropu.

27. října 2010 - Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci uhořelo devět lidí; nejhorší požár podle počtu obětí v ČR či Československu od roku 1984.

10. července 2011 - Požár domova důchodců v obci Beloje na severozápadě Ukrajiny si vyžádal 16 obětí.

1. dubna 2012 - Při požáru diskotéky v severosrbském městě Novi Sad zemřelo šest osob.