Ruská krasavice si pustila pusu na špacír

Moskva - Vítězství Češky Terezy Fajksové na finále soutěže krásy Miss Earth 2012 nezpůsobilo zdaleka takový poprask jako vystoupení ruské krásky Natalie Pereverzevové. Ta při konverzační disciplíně o své zemi sice řekla, že Rusko a lidé v něm jsou pro ni vším, že Rusko sladkým mlékem oplývá a že tváře nádherných děvčat jsou jako krev a mlíko, hned ale dodala, že Rusko je chudá a strádající země.

„Mé Rusko je trpící zemí, nemilosrdně roztrhanou na kousky chamtivými, neupřímnými, nevěřícími lidmi… Mé Rusko je tepnou, ze které několik vyvolených odvádí jeho bohatství. Mé Rusko je žebrák. Mé Rusko nedokáže pomoci starým lidem a sirotkům a jako z potápějící se lodi z něj utíkají inženýři, lékaři i učitelé, protože nemají z čeho žít,“ řekla 24letá miss Ruska s mírami 88–60–88, výškou 172 cm a váhou 50 kg.

Pereverzevová svým pohledem na vlastní zemi Rusy překvapila - pozitivně i negativně. Nikdo nečekal, že si ruská krasavice po překročení hranic impéria pustí pusu na špacír. Zatímco ji jedni doma zatratili a označili její projev na mezinárodní scéně za nepřípustný, druzí jí naopak přispěchali na pomoc. „Přesně se jí podařilo formulovat špatné i dobré stránky Ruska. Přesně tak je třeba mluvit. Čestně a upřímně o tom, co se v zemi děje,“ prohlásil třeba politolog Ivan Preobraženskij. „Ve skutečnosti nahradila ruská média, která by měla o takových tématech mluvit a křičet,“ dodává socioložka Jekatěrina Kuzněcovová. „Řekla svůj názor. Bůh je teď jejím soudcem,“ říká šéfredaktor Life News Ašot Gabreljanov.

Natalia Pereverzevová o své matce:

„Ona je nejtvrdší kritik. Vždy mi říká pravdu - ať už je příjemná, nebo ne. Velmi si toho vážím. Málokdo ti může říct to, co si opravdu myslí. Velmi si vážím zdravé kritiky, protože je vždy potřebná.“

Názory těch, kteří ji naopak zatracují, lze shrnout do několika slov: Co chcete od blondýnky, která okolnímu světu vůbec nerozumí a mluví o věcech, o nichž nemá nejmenší ponětí? Rusové prý nemají rádi, když jejich krajan o své zemi mluví v zahraničí špatně. A Pereverzevová si dovolila říct nahlas to, co si stejně myslí miliony Rusů – s výjimkou příznivců prezidenta Putina. „Já takové Rusko neznám. Já žiji v jiné zemi, v naprosto jiné zemi,“ říká například Olga Dobrinová, mládežnice z Mladé gardy. „Ani jedna ruská společnost s ní nepodepíše kontrakt. Možná nějaká, řekněme, protiruská společnost s ní smlouvu podepíše, nevylučuji to. Ale v Rusku ne,“ říká šéfredaktor Life News Ašot Gabreljanov.

  • Natalia Pereverzevová zdroj: ČT24
  • Natalia Pereverzevová zdroj: ČT24

Dlouhonohá blondýnka, která začala před čtyřmi roky jako modelka v kulturním domě v Kursku, miss Moskvy z roku 2010 a loňská miss Ruska, konkrétní osoby nejmenovala. Od opozice nářky na nejvyšší pohlaváry a jejich pomocníky slyší přitom Rusové denně a už je nudí. Jenže teď to slyší od ikony ruské krásy, která měla reprezentovat - a ne kritizovat zemi, kde s každou houbou po dešti vyroste i korupční případ, kde je možné přes noc zbohatnout jako nikde jinde na světě a kde lze za pár nesprávných slov skončit za mřížemi.

Mé Rusko (zdroj: ČT24)
Vydáno pod