Konžští povstalci z Gomy neodejdou

Goma (Kongo ) - Konžská povstalecká skupina M23 neodejde z obsazeného milionového města Goma a je připravena utkat se s konžskou armádou. Prohlásil to její politický vůdce Jean-Marie Runiga. Předtím skupina naznačila, že z Gomy, kterou obsadila nedávno, odejde za určitých podmínek.

Žádala rozhovory s prezidentem Josephem Kabilou, propuštění politických vězňů a rozpuštění volení komise.

Vládní mluvčí Lambert Mende to ale označil za frašku. „Je to fraška, to je to pravé slovo. Jestliže každý den přijdou s novými požadavky, je to směšné. Nepohybujeme se už v rámci skutečnosti,“ řekl.

Runiga prohlásil, že skupina je připravena bojovat proti armádě. V předchozích regionálních rozhovorech bylo stanoveno, že M23 musí z Gomy odejít do pondělní půlnoci, což se nestalo.

Konžští vojáci
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay

M23 vznikla před sedmi měsíci. Založili ji povstalci, kteří předtím bojovali v řadách armády. Skupinu údajně podporují Uganda a Rwanda, což však oba státy popírají. Mezi hlavní požadavky rebelů patří lepší ochrana menšinového etnika Tutsiů na východě Konga, k němuž většina členů M23 náleží a kteří vládnou Ugandě a Rwandě.  

Vojenský velitel M23 Sultani Makenga v pondělí odjel vyjednávat do Ugandy. Podle tamních zdrojů prý souhlasil se stažením z Gomy i z dalšího obsazeného města Sake, a to do dnešního odpoledne.

Vydáno pod