Pitva svědka v kauze Magnitskij příčinu smrti neodhalila

Moskva - Pitva ruského podnikatele Alexandra Perepiličného, který nedávno nečekaně zemřel ve svém domě nedaleko Londýna, příčinu jeho smrti neodhalila. Potvrdila ale, že čtyřiačtyřicetiletý muž netrpěl žádnou nemocí. Perepiličnyj byl podle vyšetřovatelů klíčovým svědkem v kauze rozsáhlých defraudací, jichž se měli dopustit úředníci ruské státní správy. Jeho pozůstatky nyní experti podrobí toxikologickému rozboru.

Perepiličného informace o finančních podvodech v Rusku měly podle tisku potvrzovat obvinění, jež proti vysokým ruským činitelům vznesl právník Sergej Magnitskij, který v roce 2009 za nevyjasněných okolností zemřel v moskevské vazební věznici. Osud Magnitského vyvolal mezinárodní skandál. Auditor amerického investičního fondu Hermitage Capital byl podle jeho advokátů v cele ubit k smrti kvůli tomu, že na machinace upozorňoval.

„Jeho smrt mohla být výhodná pro někoho mimo Magnitského kauzu, pro nějakou třetí stranu, která se snaží dosáhnout svých politických cílů,“ uvedl předseda ruské protikorupční komise Kirill Kabanov.

Podle britských médií podnikatel při vyšetřování defraudací nespolupracoval s ruskými, ale se švýcarskými policisty. Ruští úředníci totiž údajně nezákonně získané finanční prostředky ukládali ve švýcarských bankách. Mluvčí ruských vyšetřovatelů prohlásil, že smrt Perepiličného nemá s kauzou Magnitského žádnou souvislost.

List The Times napsal, že britské ministerstvo vnitra kdosi nedávno varoval, že o Perepiličného se mohou zajímat „ruští oficiální činitelé“. Po smrti podnikatele, který údajně v roce 2009 dostal v Británii politický azyl, se prý členové britské vlády začali obávat, že mají co do činění s „druhým Litviněnkem“.

Bývalý agent ruské rozvědky Alexandr Litviněnko, který se postavil proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, zemřel v listopadu 2006 v Londýně na otravu poloniem. Podle britské policie ho nejspíš otrávil další někdejší agent ruské rozvědky Andrej Lugovoj, nynější poslanec ruského parlamentu. Moskva jeho vinu popírá a odmítá ho Londýnu vydat.

Jak zemřel podnikatel Perepiličný? (zdroj: ČT24)