V Sýrii nefungují telefony ani internet

Damašek - Na většině syrského území bylo dnes přerušeno telefonické spojení a nefunguje ani internet. Kolem poledne přestala vysílat také státní agentura Sana. Kvůli těžkým bojům na předměstích úřady ráno uzavřely přístup k mezinárodnímu letišti, vzdálenému asi 27 kilometrů od Damašku. Večer ale byla silnice vedoucí k letišti opět průjezdná. Opoziční představitelé mají obavy z příprav velké vládní ofenzivy.

Pevné a mobilní telefonické spojení bylo přerušeno, funguje jen internetové spojení přes satelit. Telefonické spojení a internet byly přerušeny ve většině čtvrtí Damašku a na předměstích i ve většině oblastí v provinciích Homs (centrální Sýrie), Dará (jih), v celé provincii Tartús (západ) a Suvajdá (jih), v mnoha městech provincie Dajr az-Zaur (východ) a Rakka (sever).

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) informovala, že vládní síly uzavřely ráno silnici spojující Damašek s mezinárodním letištěm. Od rána ho nemohli opustit posádka a cestující letadla společnosti Syrian Air, které přiletělo z Alžírska. „Až na další“ přerušila letecké spojení s Damaškem dubajská společnost Emirates. Večer ministerstvo informací oznámilo, že silnice vedoucí k letišti je zajištěna a v oblasti byly rozmístěny početné vojenské posily.

Děti si hrají v ruinách města
Zdroj: ISIFA/IBL/Rex Features

Opozice posílá do boje i děti

Skupina ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW) dnes oznámila, že syrská opozice vysílá do bojů nezletilé chlapce a k přesunu zbraní a zásob používá i čtrnáctileté hochy. Pracovníci HRW hovořili s pěti Syřany, kteří byli ve věku od 14 do 16 let. Pracovali pro opozici v jihosyrské provincii Dará, v Homsu a také u hranice s Tureckem. Tři z nich přiznali, že u sebe měli zbraň, a jeden se dokonce účastnil bojů. Dva další povstalcům pomáhali při přesunu zbraní a zásob.

Mezinárodní trestní soud (ICC) řadí nábor dětí mladších 15 let k válečným zločinům stejně jako nucení tak mladých lidí účastnit se bojů. „Všechny oči světa se upírají na syrskou opozici. Je třeba, aby dokázala, že se snaží děti před bombami a kulkami chránit, a nikoli vystavovat je nebezpečí,“ řekla Priyanka Motaparthyová z HRW.

Opoziční skupina, která monitoruje dění v Sýrii, má důkazy o tom, že mezi oběťmi konfliktu je i 17 dětí, které bojovaly na straně opoziční Syrské svobodné armády. Mnoho dalších dětí bylo v bojích zraněno, některé budou mít následky celý život.

Vydáno pod