Policista koupil bezdomovci zimní boty a stal se hrdinou internetu

New York – Newyorský policista koupil bosému bezdomovci na Times Square zimní boty. Jeho čin vyfotila turistka, která snímek umístila na facebookovou stránku newyorské policie. Z pochůzkáře se stal okamžitě hrdina.

Jennifer Fosterová z Arizony snímek vyfocený mobilním telefonem umístila na internetu v úterý večer. Od té doby fotografii sdílelo více než 90 000 lidí a přes 340 tisíc dalo najevo, že se jim momentka líbí. Pod snímkem je také přes 22 000 komentářů.

Hrdinou fotografie zachycené 14. listopadu je pětadvacetiletý policista Larry DePrimo. „Měl jsem tehdy na sobě dva páry vlněných zimních ponožek a kanady, a stejně mi byla zima,“ vzpomíná DePrimo na okamžik, kdy ten den večer na Times Square spatřil na chodníku bosého bezdomovce.

Šokovaný prodejce dal policistovi slevu

Policista proto zašel do nedalekého obchodu s obuví a za 75 dolarů (asi 1 500 korun) koupil zimní boty a teplé ponožky. Vrátil se za bezdomovcem a pomohl mu do bot. Muž se prý „smál od ucha k uchu, jako kdyby dostal milion dolarů“.

Manažer obchodu s obuví řekl deníku The New York Times, že jej policistův čin „tak trochu šokoval“. „Většina z nás jsme Newyorčani a kolem něčeho takového jen projdeme. Zvláště v této čtvrti,“ uvedl manažer, který dal policistovi na jeho dobrý skutek slevu.

V New Yorku letos podle údajů tamní radnice žije rekordních nejméně 46 600 lidí bez domova. Město jim nabízí možnost přespat v některém z útulků pro bezdomovce. Hlavní příčinou bezdomovectví je podle studií zkoumajících tento problém nedostatek dostupného bydlení.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod