Palestinci slaví v ulicích nový status své země

Ramalláh/Gaza - Tisíce Palestinců oslavovaly na západním břehu Jordánu i v pásmu Gazy uznání Palestiny za nečlenský pozorovatelský stát OSN. Největší oslavy se konaly v Ramalláhu, politickém a hospodářském centru západního břehu. Lidé vyšli s vlajkami do ulic, kde se ozývalo troubení automobilů, vlastenecká hudba i oslavná střelba. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová toto uznání Palestiny za nečlenský pozorovatelský stát OSN kritizovala.

Oslavy začaly již ve čtvrtek ráno, tedy řadu hodin před hlasováním Valného shromáždění OSN. Na náměstí Jásira Arafata v Ramalláhu vystupovali lidoví tanečníci a tradiční palestinské kapely. Palestinská televize po celý den vysílala programy věnující se hlasování v OSN. Většina obchodů ve čtvrtek zavřela dříve a školy předčasně ukončily vyučování.

Valné shromáždění Organizace spojených národů o palestinské žádosti symbolicky hlasovalo v den 65. výročí rezoluce, která Palestinu rozdělila na židovský a arabský stát. Organizace má 193 členů, palestinskou státnost jich podpořilo více než 70 procent.

Clintonová: Uznání Palestiny je překážkou pro mír

Americká ministryně zahraničí tvrdí, že uznání Palestiny za nečlenský pozorovatelský stát OSN je „další překážku na cestě k míru“ mezi Palestinci a Izraelci. Na tiskové konferenci ve Washingtonu označila rezoluci OSN o palestinském statusu za „nešťastnou a kontraproduktivní“. Dodala, že Spojené státy považují za jedinou cestu k míru mezi Palestinci a Izraelci přímá bilaterální jednání.

Kanadský ministr zahraničí John Baird označil povýšení Palestiny na nečlenský stát OSN za překážku míru a dočasně odvolal kanadské diplomaty z Izraele, západního břehu Jordánu a kanadských misí u OSN v New Yorku a Ženevě ke konzultacím o případných změnách kanadské politiky vůči palestinské samosprávě.

Izraelský tisk vyzdvihuje izolovanost Izraele, za nímž ve zredukovaném pojetí serveru Ynetnews při hlasování „stály pouze USA, Kanada a Mikronésie“. Server kritizoval premiéra Benjamina Netanjahua za to, že sám Palestincům zaručil dva státy - Hamastán v pásmu Gazy (stažením izraelských vojáků a osadníků v roce 2005) a členský stát OSN na západním břehu Jordánu (pasivitou při mírových jednáních).

V záři reflektorů se tak nyní ocitli premiér vlády Hamasu Ismáíl Haníja a prezident Mahmúd Abbás, kteří ovšem mají každý pod kontrolou jen jednu část palestinského území. Politický vůdce Hamasu Chálid Mišal nicméně dnes prohlásil, že nastala chvíle pro smíření obou palestinských skupin a také Abbás ohlásil chystanou první cestu do pásma Gazy od roku 2007, kdy si vládu nad tímto územím vybojoval nad jeho Fatahem radikální Hamas. Jedním z nejvýznamnějších regionálních stoupenců Palestinců je Írán, kde se povýšení statusu Palestiny v OSN napříč politickou, náboženskou i armádní scénou oslavuje jako „vlastní vítězství“.