Cena míru pro Unii pošlapává Nobelovu závěť, píší tři laureáti

Stockholm/Oslo - Evropská unie rozhodně není zastáncem míru ve smyslu závěti Alfreda Nobela, rozhodnutí udělit jí letos Nobelovu cenu za mír proto pošlapává poslední vůli zakladatele tohoto nejprestižnějšího ocenění. V otevřeném dopise to uvádějí tři nositelé Nobelovy ceny za mír: jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu (oceněn byl v roce 1984), argentinský sochař a pacifista Adolfo Pérez Esquivel (1980) a irská mírová aktivistka Mairead Corriganová-Maguireová (1976).

Představitelé EU mají Nobelovu cenu za mír slavnostně převzít 10. prosince v norské metropoli Oslu. Trojice prominentních kritiků požaduje, aby jim nebyla vyplacena prémie ve výši osm milionů švédských korun (23,3 milionu korun českých). „EU neusiluje o uskutečňování Nobelova globálního mírového pořádku bez zbraní. EU a její členské země zakládají kolektivní bezpečnost mnohem víc na vojenském nátlaku a vedení válek než na nutnosti alternativního postupu,“ tvrdí trojice v dopise adresovaném Nobelově nadaci ve Stockholmu.

Nobelův výbor v říjnu své rozhodnutí zdůvodňoval především rolí EU coby ochránce míru v Evropě. „Ducha závěti jsme jednoznačně naplnili. Je ale nesporné, že v daném roce nemusí být zcela naplněny všechny podmínky, které stanovil Nobel,“ uvedl Geir Lundestad z norského Nobelova institutu, jenž vybírá kandidáty na mírovou cenu a organizuje ceremoniál udělování cen.