Rituály v mayských chrámech? Úřady jsou proti, vadí jim oheň

Mexiko – Mexické úřady zakázaly mayským kněžím provádět své obřadné rituály na tradičních historických místech v dávných chrámech, které jsou dnes archeologickými památkami. Potomci starých Mayů, kterých je v dnešním Mexiku zhruba 800 tisíc, zde zahájili rituály k ukončení nynějšího cyklu svého kalendáře.

I přes nadšené oslavy uspořádané k příležitosti konce současného časového cyklu si někteří stěžovali, že vláda nedovolí mayským kněžím provádět ceremonie uvnitř archeologických památek, jako je Chichén Itzá, Coban či Tulum, které postavili jejich předkové. „Tohle je pro Maye konec éry, která pro nás byla velmi intenzivní a ve které jsme zažili utrpení a bolest,“ uvedl mayský kněz José Manrique Esquivel.

Opatření jsou nutná kvůli bezpečnosti

Podle archeologů jsou ale tato opatření nezbytná nejen pro bezpečnost památek, ale i pro návštěvníky. „Dílem je to pro bezpečnost návštěvníků a také kvůli ochraně těchto nalezišť,“ uvedl tiskový ředitel vládního Národního ústavu pro antropologii a historii Francisco de Anda. Ohrozit by je mohly velké davy lidí a také otevřené ohně a pálení kadidla, které mayští kněží při rituálech používají, dodal.

  • Ilustrační foto autor: Science Photo Library/Pasquale Sorrentino, zdroj: Isifa
  • Mayská civilizace zdroj: ČT24

Jeden časový cyklus se podle mayské tradice nazývá baktun a trvá zhruba 394 let. Ten v pořadí třináctý končí 21. prosince, s čímž mnozí také spojují zprávy o konci světa. Mayové ale chápou čas cyklicky, a proto věří, že další baktun bude lepší. „Pro nový baktun se modlíme, aby války, konflikty i hlad skončily,“ dodal s tím, že Mayové všechno utrpení přežili s nezlomenou hrdostí.

Třináctka je pro Maye magické číslo. Třináctý baktun ale jejich domovině mnoho štěstí nepřinesl. Začal zhruba roku 1618 a zahrnoval například bolestné následky španělského dobyvatelského vpádu pro Maye i pro další indiánské skupiny. Ty musely přihlížet, jak jsou jejich chrámy a svaté spisy systematicky ničeny a jak jejich populaci decimují evropské choroby a nucené práce.

Vydáno pod