Padla první žaloba na výrobce praskajících prsních implantátů

Karlsruhe – Už je to téměř rok, co světem otřásly informace o vadných prsních implantátech francouzského výrobce PIP. V Německu se proti jeho výrobci konal první soudní proces, který skončil zatím bez rozsudku. Zemský soud v Karlsruhe si vyžádal odborné posudky o zdravotním stavu pacientky před operací. Čtyřicetiletá žena žaluje kromě distributora a kontrolních orgánů především lékaře. Podle ní jí právě tyto implantáty doporučil jako nejlepší, a žádá proto odškodné třicet tisíc korun.

Skoro půl milionu žen z pětašedesáti zemí celého světa má v sobě nebezpečné implantáty francouzské firmy PIP. Tisícům z nich už praskly a škodlivý silikon jim koluje v těle. Místo přitažlivého výstřihu tak trpí bolestmi. 

Za všechno může ředitel PIP Jean-Claude Mas. Původním povoláním řezník začal svůj velký byznys v roce 1991. Tehdy vytvořil první prsní implantáty z průmyslového silikonu který se používá třeba pro výplň matrací. Přimíchával k nim gely, co se přidávají do paliv nebo se používají k montáži potrubí. Složení své suroviny před všemi kontrolami tajil. „Věděl jsem, že gel v implantátech nebyl schválen pro zdravotnické použití. Používal jsem ho záměrně, protože tento gel byl levnější a mnohem kvalitnější,“ uvedl Jean-Claude Mas.

Bývalý šéf PIP byl z vazby propuštěn

Při výrobě ušetřil miliony eur. Zisky z prodeje počítal až do roku 2010, kdy jeho firma kvůli skandálu zkrachovala. Dvaasedmdesátiletého podvodníka zadržela koncem ledna policie. Žalobce ho zatím obvinil jen z neúmyslného ublížení na zdraví. Z vazby ho ale soud propustil na kauci 100 tisíc eur. Na odškodnění postižených žen ale už prý nemá peníze.

Vadné prsní implantáty mělo nebo ještě má přes 400 000 tisíc žen po celém světě. V tuzemsku je dostalo 2 000 žen, z toho 500 byly onkologické pacientky. Když se objevila kauza vadných prsních implantátů od francouzské firmy PIP, tak čeští lékaři předpokládali, že do konce roku si je všechny ženy, kterých se u nás problém týká, nechají vyměnit.

Desítky pacientek s vadnými silikony se ale rozhodly přes doporučení ministerstva zdravotnictví výměnu nepodstupovat. Mají většinou strach z bolestivého zákroku a na soukromých klinikách mohou být problémem i peníze. Na soud se v Česku zatím ale podle dostupných informací  kvůli kauze žádná z žen neobrátila. Desítka poškozených to ale pořád plánuje a zakládá kvůli tomu sdružení.

Reportáž Ivy Zikmundové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)