KLDR vyzkouší raketu v polovině prosince

Soul - Severní Korea v období mezi 10. a 22. prosincem vypálí raketu dlouhého doletu. Dle oznámení Pchjongjangu raketa vynese na oběžnou dráhu družici, o což se KLDR neúspěšně pokusila už v dubnu. O tom, že se start připravuje, se spekuluje už nějakou dobu na základě satelitních snímků. Je na nich patrný přesun raketových částí na odpalovací základnu na severu KLDR.

Západní státy i Jižní Korea se obávají, že jde o zastřený test vojenské rakety dlouhého doletu. Soul už oznámil, že je novým testem hluboce znepokojen. Předpokládá se, že test ještě znásobí napětí mezi oběma korejskými státy v době, kdy se v Jižní Koreji budou konat prezidentské volby. Naplánovány jsou na 19. prosince. 

Americké ministerstvo zahraničí dnes v prohlášení uvedlo, že vypuštění „satelitu“ by bylo vysoce provokativním činem, který by ohrozil mír a bezpečnost v regionu a porušil rezoluce Rady bezpečnosti OSN namířené proti Pchjongjangu. Mluvčí americké diplomacie Victoria Nulandová upozornila, že USA se radí se svými spojenci o dalších krocích.

Pokus už proběhl v dubnu, raketa ale explodovala

Severní Korea se o test rakety Unha-3 pokusila v dubnu. Měla tehdy vynést na oběžnou dráhu komunikační družici, ale raketa krátce po odpalu explodovala. Severokorejský výbor pro vesmírnou technologii dnes oznámil, že příčina dubnového neúspěchu byla analyzována a pak vyrobena nová raketa. Odborníci ale pochybují o tom, že by se závada dala v tak krátkém čase napravit. 

V dnešním oznámení severokorejská agentura KCNA tvrdí, že raketa vynese na oběžnou dráhu monitorovací satelit. Bylo to podle ní přání bývalého vůdce Kim Čong-ila. Severokorejci si 17. prosince připomenou první výročí jeho úmrtí. 

I tentokrát se odpálí „Galaxie“

I tentokrát bude odpálena raketa Unha, což je korejský výraz pro galaxii. Dle stanice BBC tak KLDR pojmenovala verzi bojové mezikontinentální rakety Tepodong-2 určenou pro vesmírný program. Tepodong-2 má dolet několika tisíc kilometrů a KLDR na jejím vývoji pracuje s využitím čínské raketové technologie od konce 90. let. Mohla by jí zasáhnout i část území USA. Tato raketa ale zatím nebyla úspěšně testována. 

Rada bezpečnosti OSN zavedla sankce vůči KLDR v roce 2006, po tamějším prvním testu jaderné bomby. Tyto sankce mimo jiné Severní Koreji zakazují testování balistických raket.

Vydáno pod