Syrská armáda si chce udržet východní předměstí Damašku

Damašek - Syrské letectvo dnes bombardovalo oblast opozičních bojovníků u Damašku. V případě, že opozice udrží předměstí Kfar Súsa a Darája, bude mít podle agentury Reuters pod kontrolou souvislý okruh území ležící východně od Damašku. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu dnes vládu v Damašku ostře kritizoval. Počíná si podle něj jako ozbrojená milice, která neváhá sáhnout k jakékoli brutalitě, aby se udržela u moci.

Na schůzce se šéfy diplomacie arabských států v Istanbulu panovalo jednomyslné přesvědčení, že syrská vláda je hrozbou nejen pro Syřany, ale pro celý region. V těsné blízkosti metropole se bojuje od čtvrtka. Dnes letectvo shazovalo bomby na Daráju a Kfar Súsu, které leží jihovýchodně od města, a jsou na spojnici mezi Damaškem a mezinárodním letištěm. To muselo být tento týden kvůli bojům dočasně uzavřeno a některé letecké společnosti přerušily provoz. Syrská televize hlásí, že silnice je bezpečná a provoz na letišti obnoven, dle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) se však stále bojuje. 

Tento týden bylo přerušeno telefonické spojení a internet a usuzovalo se na to, že armáda připravuje zásadní ofenzivu proti opozici. Dle obyvatel Damašku citovaných agenturou Reuters začal odpoledne internet v hlavním městě znovu fungovat. Vláda odstavení sítě vysvětlovala nutnými opravami po útoku teroristů. Jedna z novinářek pracujících pro agenturu AFP sdělila, že internet už funguje v Damašku i okolí. Nefunkční je ale stále mobilní telefonní síť a zatím se nedá volat do ciziny.

Google a Twitter pomáhaly Syřanům bez internetu

Google a Twitter pomáhaly Syřanům, kteří byli odtrženi od internetu. Obě americké společnosti „oprášily“ službu Speak2Tweet, která se osvědčila již během loňské revoluce v Egyptě. Syřané tak mohli pomocí pevné či mobilní telefonní linky zanechat vzkazy, které se objeví na sociální síti Twitter, aniž by potřebovali internetové připojení.

Přestože v Sýrii funguje špatně i telefonní spojení, některé vzkazy se již na sociální síti objevily. V pátek jich bylo kolem třiceti, dnes jich je již kolem dvaceti. „Bez ohledu na to, jak se nás budeš snažit utlačovat, nebudeme mlčet a přežijeme,“ vzkázal syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi na Twitteru jeden ze Syřanů. Službu Speak2Tweet ovšem využívají i lidé z jiných zemí, kteří chtějí obyvatelům Sýrie jen vyjádřit podporu.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Opozice dobyla základny u hranic s Tureckem a Irákem

Opozice v minulých dnech zaznamenala vojenské úspěchy a dobyla základny u hranic s Tureckem a také Irákem. Tam ve čtvrtek pronikla do střediska těžby ropy Al-Umar v provincii Dajr az-Zaur. Dnes ale armáda oznámila, že místo dobyla zpět s pomocí těžké techniky. OSDH tvrdí, že se ve čtvrtek z místa stáhlo 150 vojáků. Opoziční bojovníci prý ale měli obavy, že je těžební stanice zaminovaná, a neodvážili se ji plně obsadit. 

V Dajr az-Zauru jsou nejvýznamnější místa těžby ropy. Sýrie do loňského března, kdy začaly nepokoje, těžila denně 420 tisíc barelů ropy, teď je těžba asi poloviční. Ropná pole střeží speciálně vycvičené armádní jednotky.