V Americe léčí homosexualitu, gayové se bouří

Washington - V Americe se rozpoutal právní boj o to, jestli je možné vyléčit homosexualitu. Čtyři gayové žalují zařízení, kde jim slibovali, že je zbaví sexuální touhy po mužích. Takzvanou léčbu přitom označují za pouhé ponižování. Zastánci kontroverzní metody naopak chtějí zrušit kalifornský zákon, který zakazuje tuto terapii pro nezletilé.

Oficiálně už se homosexualita nepovažuje za duševní nemoc od sedmdesátých let. Pořád přitom existují lékaři, kteří to popírají. Gayové, kteří takzvanou léčbou prošli, se teď snaží před soudem dokázat, že jde o podvod. Popisují přitom ponižující procedury, které museli podstoupit.

  • Homosexuálové zdroj: ČT24
  • Gayové autor: ČT24, zdroj: ČT24

„Muž měl prorazit dav lidí a získat dva pomeranče. Vymačkat z nich šťávu, vypít ji a potom si dát pomeranče do kalhot na znamení, že se pochlapil,“ popisoval proceduru poškozený gay Michael Ferguson. Pacienti třeba také museli bít figurínu představující jejich matku nebo jim doktoři za špatný výběr hraček odpírali styk s rodiči. Psychologové vedoucí léčbu přitom odmítají, že by lidem ubližovali.

„Spíš bych řekl, že se v nich snažíme vzbudit heterosexualitu,“ podotkl psycholog Joseph Nicolosi. Ve Spojených státech nabízí podobné služby desítky lékařů a vydělávají na nich miliony dolarů. Chlubí se tím, že uzdravili stovky homosexuálů.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)