Kde je yvracký zámek? Firma ho omylem zbourala

Yvrac (Francie) – Zcela nečekaně přišla francouzská obec Yvrac nedaleko Bordeaux na jihozápadě Francie o zámek z 18. století. Ještě větším překvapením bylo přitom jeho „zmizení“ pro majitele. Významnou památku omylem zbourala stavební firma, která ji měla opravit. Majitel nyní začal připravovat věrnou kopii zámku.

Stavební společnost BTP z Polska, kterou si ruský majitel francouzského zámku najal k jeho rekonstrukci, přiznala, že udělala chybu. Firma se pravděpodobně nebude muset vyrovnat pouze s ostudou, starosta obce Yvrac, kde zámek Bellevue stál, na ni podal žalobu. „Nemohu tomu uvěřit, vždyť to byl zámek z osmnáctého století! Jen tak ho zdemolovali, jako nějakou chatrč,“ zlobil se starosta Claude Carty.

Majitel zámeckého komplexu, který stál uprostřed vinic na rozloze 13 tisíc metrů čtverečních, plánoval, že ho bude pronajímat pro ubytování nebo pro večírky. Protože byly budovy ve velmi špatném stavu, nechal je opravit. Stavební úřad stanovil velmi přísné podmínky, které měly zabránit jakémukoli znehodnocení památky – nebylo to však nic platné. Poté, co stavební firma odvedla svou práci, zbyla pouze jedna malá hospodářská budova. Jejímu zbourání už zabránila yvracká radnice. „Práce okolo zámku jsme zastavili. Pokračovat budou, až vydáme nové stavební povolení,“ uvedl starosta Carty.

Nové stavební povolení už by mohlo mít veselejší výsledek. Majitel nešťastného zámku slíbil, že s pomocí pařížských architektů nechá postavit věrnou kopii stržené budovy. Stavba by měla trvat dva roky.

Zánik historického zámku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod