Egyptský soud přestal kvůli tlaku islamistů pracovat

Káhira - Egyptský ústavní soud dnes na neurčito přerušil činnost. Brání se tím tlaku islamistů, kteří se mu snaží zabránit rozhodnout o klíčových státních institucích. Ve svém prohlášení soud oznámil, že nebude pracovat tak dlouho, dokud nebude moci rozhodovat bez „psychologického a materiálního tlaku, jemuž je nyní vystaven“. „Soud vyjadřuje hluboké politování a bolest nad metodami psychologické vraždy svých členů,“ stojí v textu.

Dnešní rozhodnutí mohlo zvrátit výsledek práce ústavodárného shromáždění, které tento týden dokončilo práci na nové ústavě. Převládali v něm vítězové parlamentních voleb, tedy islamisté. Dle kritiků ovlivnili znění ústavy na úkor liberálů. Shromáždění předalo text prezidentu Muhammadu Mursímu, který rozhodl, že 15. prosince se bude k ústavě konat referendum. Vlivný orgán zastupující egyptské soudce na dnešní schůzi rozhodl, že na referendum nebude dohlížet, a doporučil svým členům, aby plebiscit bojkotovali. Jeho výroky ale nejsou závazné.

Egypťané se rozdělili na příznivce a odpůrce Mursího

Soud se dnes měl vyslovit také k zákonnosti horní komory parlamentu. O dolní komoře už v létě prohlásil, že byla zvolena v rozporu se zákonem. Nejasnosti kolem právoplatnosti egyptských institucí prohlubují tamní politickou krizi. 22. listopadu k ní přispěl Mursí, když dekretem ochránil ústavodárnou radu i horní komoru parlamentu před rozpuštěním a vlastní rozhodnutí pak před opravou justiční mocí. 

Soudci pak vyhlásili stávku, dekret označili za neplatný a oznámili také, že nebudou dohlížet na referendum o ústavě. Egypťané se rozdělili na příznivce a odpůrce Mursího a s ním spojeného Muslimského bratrstva, které mělo na formulování ústavy největší vliv. Od minulého týdne oba tábory pořádají oddělené demonstrace a shromáždění. Zemřeli při nich dva lidé a stovky osob byly zraněny.

Opozice chce podle agentury AP v úterý uspořádat protestní pochod k prezidentskému paláci v Káhiře. Opoziční uskupení levice, liberálů a socialistických stran Fronta národní spásy mezitím na stejný den vyzvalo k dalším demonstracím proti „nezákonné ústavě“ na káhirském náměstí Tahrír.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)