Rusko odsoudilo start severokorejské rakety

Moskva - Moskva varovala severokorejský režim před plánovaným vypuštěním rakety se satelitem. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to označil za porušování sankcí Rady bezpečnosti OSN, která Severní Koreji zakazuje vypouštět jakékoliv balistické rakety, ať k vojenským či mírovým účelům. Japonsko v reakci na ohlášený start rakety začalo rozmísťovat části svého protiraketového systému Patriot a uvedlo své ozbrojené síly do pohotovosti.

„Apelujeme na (severokorejskou) vládu, aby zvážila rozhodnutí vypustit raketu,“ řekl ruský ministr zahraničí. Severokorejci oznámili, že hodlají raketu vypustit mezi 10. a 22. prosincem.

Severokorejci se už v dubnu pokusili vypustit raketu se satelitem na počest 100. narozenin zesnulého vůdce KLDR Kim Ir-sena. Raketa se ale ve výšce 120 kilometrů rozpadla a její zbytky spadly asi 165 kilometrů západně od Soulu. Rusko Severní Koreu odrazovalo od vypuštění rakety a od porušování sankcí RB OSN již tehdy.

Rusko jako člen Rady bezpečnosti nerado vidí porušování sankcí Severní Koreou, ačkoliv často na mezinárodním poli funguje jako její zastánce před útoky jiných velmocí.

Japonci raketu sestřelí

Japonská televize NHK oznámila, že loď s balistickými střelami (protiraketového systému Patriot) PAC-3 opustila západojaponskou námořní základnu a zamířila na jižní ostrov Okinawa.

Japonský ministr obrany Satoši Morimoto také již v sobotu nařídil armádním složkám, aby se na start severokorejské rakety připravily. „Naše pozemní, námořní a letecké síly se nyní připravují k rozmístění vojáků na Okinawě“, přes niž by raketa mohla přeletět, řekl mluvčí japonského ministerstva obrany.

Ve vodách u metropole Tokia mají zase hlídkovat válečná plavidla vybavená systémem protivzdušné obrany Aegis. Japonská vláda se ještě tento týden chystá vydat ozbrojeným silám rozkaz k sestřelení rakety, pokud se bude zdát, že by mohla dopadnout na japonské území.