Syrský režim opakuje: Nepoužijeme chemické zbraně proti našim lidem

Damašek – Syrský režim ujišťuje, že nepoužije chemické zbraně proti Syřanům. Znovu to zopakoval syrský ministr vnitra. „Sýrie opakovaně zdůrazňuje, že tento typ zbraní, i kdyby je měla dostupné, neužije za žádných okolností proti svým lidem,“ stojí v prohlášení. O situaci v Sýrii jednal ruský prezident Vladimir Putin v Turecku s premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem. Tříhodinové setkání ale shodu v názorech obou státníků nepřineslo. OSN kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci stahuje ze Sýrie část svých pracovníků.

Hillary Clintonová dnes při návštěvě Prahy důrazně varovala režim prezidenta Bašára Asada před použitím chemických zbraní proti obyvatelstvu. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Syrské ministerstvo vnitra vzápětí ujistilo, že nikdy nepoužije takové zbraně proti Syřanům. Bílý dům pak večer zdůraznil, že by použití těchto zbraní považoval za překročení nejzazší meze. Americký prezident Barack Obama syrského prezidenta Bašára Asada upozornil, že jej sleduje celý svět a že může v případě nasazení chemických zbraní počítat s následky.

Syrská vláda obviňuje USA, že chtějí svrhnout prezidenta Bašára Asada a jako záminku používají smyšlené tvrzení o syrských chemických zbraních. Počátkem října syrský ministr zahraničí Valíd Mualim v libanonské televizi prohlásil, že USA chtějí postupovat v Sýrii podle „iráckého modelu“, tedy pod záminkou, že Sýrie má chemické zbraně. „Je to výmysl americké vlády. Kdyby existovaly, a říkám kdyby, jak bychom je mohli použít proti vlastním lidem? To je nesmysl,“ řekl.

Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Nikolsky

Putin hovořil s Erdoganem o Sýrii, jednání shodu nepřineslo

Rozdíly v názorech Ankary a Moskvy na možnost urovnání syrské krize potvrdilo jednání tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf Kremlu po tříhodinovém setkání prohlásil, že jednání shodu v názorech nepřineslo, objevily se nicméně „nové myšlenky“. Jejich rozpracováním pověřili oba státníci ministry zahraničí obou zemí Sergeje Lavrova a Ahmeta Davutoglua.

„Rusko a Turecko zatím nemohou nalézt společný přístup k syrskému urovnání, i když v hodnocení situace se shodují,“ řekl Putin novinářům. Podle Putinova mluvčího hovořili oba státníci také o plánovaném rozmístění amerických raket Patriot na syrsko-tureckých hranicích. Ankara chce s jejich pomocí bránit své území před syrskými raketami, ale Moskva jejich nasazení považuje za další krok k destabilizaci regionu.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan:
„Pro naši zemi, celý region i mezinárodní společenství je důležité, aby u našich sousedů nakonec vyhrála stabilita a demokracie. A aby svobodná vůle syrského lidu vyhrála. Vzájemně jsme se ujistili, že je to v našem i v ruském zájmu.“

Ruský prezident Vladimir Putin:
„Nemáme nic společného s obranou současného syrského režimu, to už opakuji poněkolikáté. Nám jde jen o to, co bude se Sýrií dál. Nechceme opakovat chyby z nedávné minulosti. Koukněte, jak Západ podporoval povstalce v Libyi. Kdo by si tenkrát pomyslel, že stejní lidé, podporovaní Západem, pak zabijí amerického velvyslance.“

Putin po schůzce s tureckým premiérem konstatoval, že ostřelování tureckého pohraničí ze syrské strany bylo „náhodné“, neboť Sýrie nemá žádný zájem útočit proti svým sousedům. Dodal ale, že není „žádným advokátem nynějšího syrského vedení“.

Putinův příjezd k prezidentskému paláci narušila skupina protiruských demonstrantů, kteří protestovali proti údajné diskriminaci, jíž jsou na jihu Ruska vystaveni muslimové. Skandovali rovněž hesla namířená proti podpoře, kterou Rusko poskytuje syrskému prezidentovi Asadovi.

Boje v Sýrii pokračují

Dnes se odehrály další střety mezi syrskou armádou a povstalci poblíž turecko-syrské hranice. Granáty opět dopadly i na turecké příhraniční město Ceylanpinar, kde výbuchy způsobily paniku. Turecká armáda vyslala ze základny v Diyarbakiru stíhačky k hranici se Sýrií, kde operovalo syrské letectvo. Turecko je odhodláno chránit své civilisty v pohraničních oblastech před náhodným zásahem ze Sýrie.

Syřané bombardovali také pohraniční město Ras al-Ajn, které v listopadu dobyly opoziční jednotky. Intenzivně se od minulého týdne bojuje i u Damašku. Egyptská letecká společnost EgyptAir kvůli tamní špatné bezpečnostní situaci povolala zpět civilní letadlo, které už vzlétlo a mířilo do Damašku.

OSN stahuje ze Sýrie část personálu

OSN stahuje část svých zahraničních pracovníků ze Sýrie kvůli horšící se bezpečnostní situaci v zemi. Tento týden odjede 25 z asi stovky zaměstnanců OSN, oznámilo oddělení pro humanitární záležitosti OSN (OCHA). V minulých dnech prý přibylo útoků na humanitární konvoje a útočníci zabavili zboží i automobily. Personál OSN podle OCHA potřebuje více obrněných aut. Některé z konvojů se dostaly do palby mezi vojáky a povstalci a u letiště přitom byli dva členové mise OSN zraněni.

Kvůli špatné bezpečnostní situaci omezila své aktivity v Damašku na minimální úroveň také delegace Evropské unie v Sýrii. Diplomatická služba EU totiž ponechala své zastoupení v Damašku otevřené i po dobu současné krize. Členové delegace budou zřejmě staženi do libanonského Bejrútu. 

Mluvčí syrské diplomacie uprchl s rodinou do Londýna

Mluvčí syrského ministerstva zahraničí Džihád Makdisí uprchl do Londýna. Makdisí patří k syrským křesťanům a podle libanonské televize byl propuštěn za profesionální chybu – údajně šlo o výrok, který neodpovídal oficiálnímu stanovisku vlády. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) oznámila, že Makdisí byl nucen odejít, protože ostatní zaměstnanci úřadu na něj žárlili. Byl znám ve světě, protože se objevoval často v zahraničních televizích, když tlumočil oficiální stanoviska vlády. O víkendu prý odjel za rodinou do Bejrútu a s ní dnes odletěl do Londýna. Dle OSDH byl Makdisí k demisi donucen lidmi z okolí prezidenta Asada, ale nikoli samotným prezidentem.