Ukrajinský premiér rezignoval a s ním i celá vláda

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes přijal demisi premiéra Mykoly Azarova a celé jeho vlády. Azarov získal v parlamentních volbách poslanecký mandát, a proto odstupuje. Podle ukrajinského zákona s demisí premiéra musí odstoupit celý kabinet. Nového premiéra by mohl schválit parlament na prvním zasedání 12. prosince, vláda by pak mohla být jmenována 13. nebo 14. prosince.

Alžběta Chmelařová z Asociace pro mezinárodní otázky vysvětluje, že na Ukrajině platí zákon o nemožnosti slučování funkcí, který říká, že ministr nemůže být zároveň poslancem nebo mít jinou funkci. Už v minulých týdnech proto někteří ministři podávali demise, teď k tomu přistoupil i sám premiér.

Azarov by se i tak ale znovu mohl stát premiérem. Patří k blízkému okruhu lidí kolem prezidenta a Janukovyč má pravomoc znovu ho jmenovat do čela nového kabinetu a stejně tak i jednotlivé ministry, pokud se tak rozhodne. 

Azarov řídil vládu od zvolení Janukovyče do úřadu v roce 2010. Premiér si vysloužil kritiku mimo jiné za ústup od demokracie a za prohlubování korupce. V poslední době měl přitom problémy i ve své vlastní vládě. Po volbách s ním někteří ministři odmítli sedět ve vládě.

Nový premiér musí dát do pořádku především ekonomiku. Tu ohrožuje oslabená zahraniční poptávka po hlavním exportním artiklu, kterým je pro Ukrajinu ocel. Ukrajinský hrubý národní produkt klesl ve třetím čtvrtletí o 1,2 procenta a podle předpovědí několika bank to vypadá, že za tento rok bude nulový růst. Dalším rizikem je devalvace národní měny, která je podle řady analytiků nevyhnutelná.

Rozhovor s Alžbětou Chmelařovou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod