Slovinsko se bouří, škrty a korupce ženou lidi do ulic

Maribor - Ve slovinských městech znovu až do noci demonstrovaly tisíce lidí. Vadí jim tvrdá úsporná opatření vlády, ale také údajná korupce ve státní správě. Ve městě Maribor protesty přerostly v násilné střety s policií. Ještě nedávno prosperující zemi tvrdě postihla světová krize. Policie navíc obvinila řadu politických špiček z korupce - včetně premiéra.

Do ulic slovinských měst opět vyrazily tisíce lidí a poklidné demonstrace proti vládě a korupci vystřídalo násilí. V Mariboru demonstranti házeli dělobuchy a kamení, těžkooděnci odpověděli silou. „Protestujeme proti způsobu, kterým chce vláda vyřešit krizi. Požadujeme rezignace. Místo toho, aby tady lidi mlátili, jim mají dát práci,“ říká obyvatel Lublaně Zoran Rink.

Slovinsko, někdejšího unijního premianta, který přijal v roce 2007 euro, tvrdě postihla světová krize. Vláda reagovala balíkem úspor, seškrtala důchody a platy státních zaměstnanců. Slovince neuklidnilo ani vítězství bývalého sociálnědemokratického premiéra Boruta Pahora v nedělních prezidentských volbách. „Tuto krizi porazíme a opět se dostaneme mezi prosperující evropské země. Jsem si jistý, že se nám to povede,“ uvedl Pahor.

Lidem vadí množící se korupční aféry, obvinění čelí v souvislosti s nákupem finských armádních vozidel i premiér Janša. Policie vyšetřuje i primátora Lublaně nebo starostu Mariboru.

Na Slovinsku se opět demonstrovalo (zdroj: ČT24)