Tisíce slonů umírá kvůli svému „bílému zlatu“

Nairobi – Kvůli náboženským předmětům zemřou každý rok tisíce slonů. K výrobě nejrůznějších sošek a amuletů se totiž používají jejich kly. Poptávka po nich neustále roste, stojí za tím ekonomický růst v Asii. Hlavně do Číny putuje asi sedmdesát procent veškeré slonoviny. Číňané ji vyhledávali po celá staletí, nikdy si ale bílé zlato nemohlo dovolit tolik lidí jako právě nyní.

Každý rok zemře rukama pytláků odhadem pětadvacet tisíc slonů. Keňa proti nim vytáhla do boje. Když se v roce 1989 většina zemí světa dohodla na zákazu mezinárodního obchodu se slonovinou, spálila první nelegální kly. Jako vzkaz, že zabijáky slonů má teď na mušce. Od té doby slonovina v Keni hořela už mnohokrát a vláda posílá do buše stovky strážců. „Je to teď nejvážnější za posledních třicet let. A stále se to zhoršuje,“ řekl zakladatel Lewa Wildlife Conservancy Ian Craig.

Slon bez klů ztrácí možnost obrany

Šestitunový slon Mountain Bull se už mnohokrát pytlákům vyhnul, teď ho ale chytili keňští strážci, uspali ho a uřízli mu jeho obrovské kly. Pytláků se tak zbavili, ale Mountain Bull přišel o možnost obrany před ostatními slony. Jen letos zemřelo při přestřelce s pytláky šest slonů. Lovci jsou stále lépe vyzbrojení. „Z dlouhodobého hlediska nelze tuto válku vyhrát. Tato země nemůže do ochrany slonů dávat donekonečna tolik co teď,“ vysvětlil Craig. Stále početnější asijská a hlavně čínská střední třída považuje slonovinu za luxus, který si už může dovolit. Vyrábějí se z ní hlavně náboženské předměty, sošky a amulety pro štěstí.

  • Slonovina zdroj: ČT24
  • Slon zdroj: ČT24

Jednu z posledních zásilek ilegální slonoviny objevila policie v hongkongském přístavu. Její hodnotu odhadla na necelý jeden a půl milionu dolarů. Hongkong slouží pašerákům slonoviny jako hlavní brána do Číny. Tam končí největší část kontrabandu afrických pytláků. Od začátku boje proti pašerákům slonoviny se podařilo stavy afrických slonů o něco zvýšit. V posledních letech je ale znovu začala ohrožovat rostoucí poptávka.

V posledních letech tlak některých afrických států polevil – organizace, která dohlíží na dodržování Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy, dokonce čtyřem z nich povolila nashromážděnou slonovinu prodat do Číny. Pozornost se tak přenáší od zdroje na příjemce. Ochránci přírody bojují proti nezájmu a neznalosti ze strany čínských zákazníků, kteří často ani nevědí, že kvůli klům umírají ročně tisíce slonů.

Keňa: sloni v ohrožení (zdroj: ČT24)