Klaus: S Benešovými dekrety by se neměly hrát politické hry

Budapešť – Takzvané Benešovy dekrety jsou platné zákony nynější České republiky, nic už se ale podle nich v současnosti nerozhoduje a neměly by se s nimi hrát politické hry. Řekl to prezident Václav Klaus během návštěvy Maďarska. To takzvané Benešovy dekrety dlouhodobě považuje za sporné.

„Jsou to normálně platné zákony tehdejšího Československa, tudíž i dnešní České republiky. Nicméně tyto zákony dneska již nemají žádný smysl, nic se podle nich dneska nerozhoduje. To víme všichni my v České republice, stejně tak jako v Maďarsku. Odmítám s minulostí hrát současné politické hry,“ prohlásil Klaus. 

Maďarský prezident János Áder před novináři odmítl téma dekretů čs. prezidenta Edvarda Beneše otevírat. „Na dnešní schůzce jsme se nezabývali otázkami minulosti, mluvili jsme jen o otázkách současných a o věcech budoucnosti,“ řekl.

Maďarsko považuje dekrety za problematické. V maďarském parlamentu se chystá návrh na vyhlášení památného dne, který má připomenout osud Maďarů vysídlených po válce z jižního Slovenska. Usnesení podporují poslanci vládní strany Fidesz i zástupci vlády.

Společné téma – jaderná energetika 

„Jestli hledáme celé dvacetiletí po pádu komunismu společná témata, společné zájmy, věci, ve kterých máme společný názor a jsme schopni je společně prosazovat, tak já si myslím, že obhajoba jaderné energetiky by mohla být takovým jedním společným zájmem Maďarska a České republiky v dnešní velmi iracionálně se chovající Evropě,“ řekl Klaus. 

Áder připomněl, že Česko se stejně jako Maďarsko rozhodlo pro rozšíření jaderných elektráren. Maďarsko, které příští týden vypíše tendr na rozšíření své jediné jaderné elektrárny Paks na jihu země, by se prý rádo podělilo s ČR o zkušenosti s již vyhlášeným tendrem na dostavbu Temelína.

Klaus je na jedné z posledních zahraničních cest v rámci svého končícího mandátu. V Maďarsku bude jednat kromě Ádera i s předsedou vlády Viktorem Orbánem, s předsedou Národního shromáždění Lászlém Kövérem a v rámci pracovního oběda se setká se členy Česko-maďarského obchodního klubu.