Srbský velvyslanec při NATO spáchal sebevraždu

Brusel - Srbský velvyslanec při NATO prý spáchal sebevraždu. Skočil z téměř desetimetrové výšky v garážích na bruselském letišti, když čekal na ministra zahraničí. Důvod jeho činu je neznámý. Bruselská prokuratura případ uzavřela jako sebevraždu, další vyšetřování se proto nechystá.

Dvaapadesátiletý bývalý novinář a někdejší velvyslanec Srbska v Rakousku sebevraždu spáchal ve chvíli, kdy čekal na delegaci srbského ministerstva zahraničí. Ta měla v Bruselu jednat se zástupci aliance.

„Byla to jasná sebevražda,“ uvedla bruselská prokuratura. Motiv je ale stále nejasný. Trojice diplomatů, která Milinkoviče znala, sdělila, že před smrtí nebyl rozrušený. Choval se normálně, najednou ale přistoupil k ochranné bariéře, přelezl ji a skočil asi z desetimetrové výšky. Byl na místě mrtev. 

Kolegové Milinkoviče nevědí o žádných osobních nebo profesních důvodech, které ho mohly vést k tomuto činu. Podle některých si ale diplomat v minulosti stěžoval na odloučení od manželky, která slouží na srbském velvyslanectví ve Vídni, a od svého 17letého syna.   

Někdejší spisovatel a člen opozice proti autoritářskému režimu někdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiče byl znám svým smyslem pro humor a dobrým vztahem s velvyslanci z někdejších jugoslávských republik.

Srbsko sice není členem NATO, avšak má u této vojenské organizace svého zástupce, podobně jako třeba Rusko či další země. K tragédii došlo během dvoudenního zasedání ministrů zahraničí zemí NATO, které dnes končí.