Nefertiti – „Nádherná žena přichází“: Patří Berlínu, nebo Káhiře?

Achateton - Starodávný Egypt zanechal dalším civilizacím dva ideály ženské krásy: Kleopatru a Nefertiti. Zatímco o té první se toho ví hodně, o té druhé velmi málo a je z ní známa jen hlava. O Nefertiti, která žila v době Nové říše ve 14. století před naším letopočtem, byly ale sepsány desítky románů, stovky odborných prací a uspořádáno mnoho výstav. Dnes ji lze spatřit v Berlíně, nicméně Káhira tvrdí, že její vývoz do Německa byl ilegální.

Její, dnes slavnou, 48 centimetrů vysokou bustu, na níž je tato panovnice zobrazena s vysokou modrou korunou, objevil 6. prosince 1912 v domě sochaře Thutmose v egyptské Amarně (ve starověku Achateton) tým pod vedením německého egyptologa Ludwiga Borchardta. Dnes je tato 3 400 let stará kolorovaná busta s nezvykle jemným obličejem a pouze pravým okem k vidění v berlínském Novém muzeu.

Podobizna krásné Nefertiti vyvolává již od roku 1924, kdy byla v Berlíně poprvé vystavena, spor mezi Německem a Egyptem. Káhira tvrdí, že její vývoz do Německa v roce 1913 byl ilegální, a požaduje ji zpět. Podle Berlína, který se tento vápencový artefakt bojí Káhiře i jen zapůjčit, byla vyvezena na základě Borchardtovy dohody z roku 1913 s egyptským vyšším úředníkem o rozdělení nálezů z roku 1912. Před pár lety byl ale objeven dokument, podle něhož Borchardt Egypťany zřejmě oklamal a bustu do seznamu zapsal jako bezcenný sádrový odlitek.

O životě Nefertiti, jejíž jméno v překladu znamená „nádherná žena přichází“, se toho moc neví. Jejím otcem byl údajně významný královský úředník (načas se v pozdním věku stal i faraonem) jménem Aje. Nefertiti byla drobnějšího vzrůstu, možná s hnědýma očima a mírně světlejší pleti. Pravděpodobně měla přirozeně vlnité černé vlasy.

Byla manželkou egyptského faraona Amenhotepa IV., jenž se později přejmenoval na Achnatona. Měla s ním šest dcer, a jelikož panovníkovi nedala mužského potomka, po narození šesté dcery její vliv upadal a kolem roku 1336 před naším letopočtem náhle zmizela. Ani o její smrti se nic neví. Pomocí analýzy DNA se v roce 2010 dokázalo, že nebyla matkou legendárního faraona Tutanchamona. 

Vydáno pod