Objevitel princeznina hrobu: Oživujeme svět, který dávno zanikl

Praha – „Vlastní dcera krále, jím milovaná, ctěná před Velkým bohem,“ stojí na jednom z pilířů v hrobce egyptské princezny, kterou minulý měsíc objevili čeští egyptologové. Vedoucí expedice z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy Miroslav Bárta nyní potvrzuje, že v rámci objevů se mezi staroegyptskými památkami jedná o mimořádný jev. Objevení místa princeznina posledního odpočinku je o to výjimečnější, že egyptská aristokratka neleží po boku faraonovy rodiny.

Čtyři a půl tisíce let starý pohřební dvůr princezny Šeretnebej se nachází v jižní části abúsírské metropole mezi hrobkami tehdejších hodnostářů. Podle Bárty by lokace princezniny hrobky mohla být způsobena faraonovou snahou zachránit upadající říši.

„Byla to žena, která za svého života byla obklopena mnoha poctami,“ uvedl Bárta. „Zkoumáme Egypt v době, kdy docházelo k úpadku společnosti, panovník se tomu snažil zamezovat mimo jiné tím, že za vysoce postavené hodnostáře, kteří byli na jeho moci stále více nezávislí, provdával své dcery,“ vysvětluje egyptolog. Princezna proto po smrti spočinula po boku svého muže, a nikoli členů královské rodiny, jejichž pohřebiště se nalézá na jiném místě.

Poslední členové egyptologické expedice, která princeznin hrob v Abúsíru objevila, se do Prahy vrátili dnes. Zpátky k výzkumu by se egyptologové z Filosofické fakulty Karlovy Univerzity měli vrátit v březnu, pokud na archeologickou expedici seženou dostatek peněz. Výzkum místa, kde dochází ke světově významným objevům, totiž stále nebyl dokončen.

Egyptolog Miroslav Bárta:

„Je to rozhodně velmi výrazný objev v kontextu toho, co se v posledních letech dařilo na pyramidových polích nalézat, a samozřejmě si toho vysoce ceníme. Není to jediná věc, které jsme v poslední době dosáhli, ale v kontextu nálezů jakožto objevů je to věc, která se vymyká běžné praxi.“

Rozhovor s Miroslavem Bártou (zdroj: ČT24)