Vraťte mi práci, žádá kapitán „italského Titanicu“

Řím – Francesco Schettino chce zpátky svou práci. Neblaze proslulý kapitán italské výletní lodi Costa Concordia, při jejímž ztroskotání začátkem letošního roku zemřelo 32 lidí, se s vlastníkem plavidla soudí o zaměstnání. Společnost Costa Crociere jej propustila v červenci kvůli zanedbání služebních povinností; on ale tvrdí, že se nijak neprovinil. V Janově dnes začal proces, v němž 52letý Schettino požaduje, aby výpověď z práce byla označena za neplatnou a aby mu bylo přiznáno odškodnění za dobu, kdy nedostával mzdu.

Na palubě luxusního výletního parníku bylo při jeho najetí na mělčinu letos 13. ledna celkem 4 200 pasažérů a členů posádky. Při havárii přišlo o život 32 lidí. Kapitán Schettino byl obviněn z mnohonásobného zabití z nedbalosti a z předčasného opuštění plavidla. Podle vyšetřovatelů nehodu zavinil právě on riskantním manévrem v blízkosti pevniny. V říjnu v rámci předběžného líčení poprvé osobně vypovídal před soudem v Grossetu a obvinění odmítl. Hrozí mu až 15 let vězení. Soud s ním a s dalšími obžalovanými by měl ale začít nejdříve počátkem příštího roku.

Záchranářům se mezitím podařilo vrak Costy zabezpečit proti tomu, aby sklouzl hlouběji do moře. Nyní se pokusí 290metrový kolos narovnat, aby mohl být na konci května přepraven do loděnice na pevnině, kde ho sešrotují. Zda se to do začátku letní sezony opravdu stihne, ale stále není jisté. Vrak u pobřeží ostrova Giglio už leží tak dlouho, že se dokonce objevil i na Google mapě.