Povedu svou stranu do voleb, hlásí pro změnu Berlusconi

Řím - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi povede svou pravicovou stranu Lid svobody (PdL) do příštích voleb a v případě vítězství by usiloval o premiérskou funkci. Před několika týdny přitom ještě prohlašoval, že se v parlamentních volbách o post premiéra ucházet nebude, nicméně ukončení politické aktivity neoznámil s tím, že „zůstává ve hře, aby dával góly“.

Strana PdL dnes v parlamentu bojkotovala hlasování o důvěře úřednické vládě ministerského předsedy Maria Montiho. Učinila tak právě kvůli kritice Berlusconiho návratu do boje o křeslo předsedy vlády, kterou předtím vyslovil ministr průmyslu Corrado Passera. PdL svým bojkotem hlasování nejprve v Senátu a pak i v Poslanecké sněmovně bezprostředně postavení kabinetu neohrozila, ale přece jen jeho pozici oslabila. Vláda obdržela důvěru v obou komorách.

Podle Demokratické strany (PD), která je v současnosti nejsilnější politickou formací v zemi, by se ztráta podpory pravice měla promítnout do vyhlášení předčasných parlamentních voleb, které se už ale tak jako tak očekávají nejpozději v březnu. PD se netají názorem, že by vládu úředníků, jež kvůli nepopulárním úsporným opatřením ztrácí podporu veřejnosti, měli opět nahradit představitelé politických stran. Strana počítá s rozhodným volebním vítězstvím. Průzkumy veřejného mínění totiž ukazují, že PdL má jen poloviční podporu oproti předchozím volbám v roce 2008, PD by naopak výrazně posílila.