Celá opozice vsadí v prezidentské volbě na Tymošenkovou

Kyjev - Ukrajinská sjednocená opozice navrhla jako svého jediného kandidáta pro prezidentské volby v roce 2015 vězněnou bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou. Opozice se na tom dohodla dnes na konferenci v Kyjevě.

Kandidaturu Tymošenkové navrhl jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk a podpořili ji jednomyslně všichni účastníci konference. Jaceňuk je přesvědčen, že vězněná vůdkyně opozice bude ve volbách skutečně moci kandidovat.

„Očekáváme rozsudek Evropského soudu pro lidská práva. Jeho rozhodnutí by mělo být známo během několika měsíců. Doufám, že bude spravedlivé a zbaví Juliji Tymošenkovou obvinění,“ řekl. „Pokud evropský soud uzná, že verdikt ukrajinských soudů nad Tymošenkovou je nezákonný, bude to znamenat, že odsouzená nebyla.“

Bývalá premiérka si nyní odpykává v charkovské věznici sedmiletý trest vězení za překročení pravomocí při podpisu plynové dohody s Ruskem v roce 2009. Od letošního května se ale s onemocněním páteře léčí v jedné charkovské nemocnici. Léčení jí doporučili němečtí odborníci. Opozice považuje její odsouzení za politicky motivované a za snahu zabránit jí kandidovat ve volbách.

Podle Jaceňuka kandidatura Tymošenkové umožní opozici zvítězit v prezidentských volbách. Nyní je ale ještě třeba projednat kandidaturu se spojenci, tedy se stranou UDAR a Svoboda.