Sníh zavalil evropská letiště

Bern – Počasí v Evropě dnes komplikovalo především leteckou dopravu. Bruselské letiště kvůli silnému sněžení zrušilo desítky letů, podobně je na tom i Amsterodam. Obdobné problémy má i letiště v Paříži, tady bylo ale zrušeno zatím jen několik letů, další ale hlásí zpoždění. A potíže jsou kvůli počasí i na zemi.

Po celé Belgii za dnešek napadlo až osm centimetrů sněhu. V Bruselu dopoledne hustě sněžilo. Kvůli tomu například neodletěl dopolední spoj do Prahy. Odpoledne by už ale mělo letiště fungovat normálně. Naopak provoz na letišti Charleroi jižně od Bruselu, které využívají nízkonákladové společnosti, funguje bez komplikací. 

Silný vítr a sněhová vánice narušily taktéž letový plán v Amsterodamu. Zrušeno bylo více než 100 letů. Další lety jsou pak zpožděné. Meteorologové očekávají, že by během dneška mohlo napadnout až 15 centimetrů sněhu. 

Dobře zvládla první zimní zkoušku letiště v Paříži, kde předloni těsně před Vánocemi uvízly na celé dny desetitisíce cestujících. Tehdy chyběla technika a brzy došel rozmrazovací postřik. Francouzi navíc tvrdí, že jsou připraveni i na mnohem horší podmínky. Mají zásoby na deset dní nepříznivého počasí.

De Gaullovo letiště dnes k odklízení sněhu ze čtyř ranvejí povolalo 150 lidí s těžkou technikou. Další pařížské letiště Orly žádné potíže nehlásí. Řada francouzských silnic byla ale brzy ráno neprůjezdná. 

Komplikace na Letišti Václava Havla

Pražské letiště podle mluvčí Evy Krejčí v současnosti eviduje šest zrušených letů ze západní Evropy. Zrušené jsou tři lety z Amsterodamu a po jednom z Vídně, Bruselu a Düsseldorfu.

Sníh v Paříži
Zdroj: Sipa Press/ISIFA

Několik francouzských departementů na severu a v centrální části země vyhlásilo kvůli přívalům sněhu stav pohotovosti, varování se týká i oblasti Ile-de-France, který zahrnuje metropoli. 

Na jihu Švýcarska napadlo v nadmořské výšce 2 500 metrů za pět dní nejméně 130 až 180 centimetrů a podle meteorologů sníh padat nepřestane. V oblasti navíc fouká silný vítr, díky němuž vznikají vysoké závěje. Hrozí pády lavin.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)