Syrské povstalce povede do boje bývalý Asadův muž

Damašek – Vládní síly uzavřely přístup do Damašku. Jeho jižní předměstí navíc podle agentur bombardovalo v noci syrské letectvo, aby potlačilo tamní povstalce. Vojenské velení syrské opozice si mezitím zvolilo svého velitele – podle agentury Reuters se jím stal brigádní generál Sálim Idris, který dříve působil v armádě prezidenta Bašára Asada. Idrise si vybralo třicetičlenné bojové vedení povstalců, které se v pátek utvořilo v Turecku a jemuž dominují islamisté.

Přístup do hlavního města prý jednotky prezidenta Bašára Asada uzavřely po útocích povstalců na 13 kontrolních stanovišť syrské armády. V poslední době se centrum bojů provládních sil a opozice přesunulo právě do Damašku, kde se mimo jiné snaží Asadovi odpůrci ovládnout tamní letiště. Dnes se bojuje zejména na jižních předměstích metropole.

Britský ministr zahraničí William Hague znovu varoval Sýrii před použitím chemických nebo biologických zbraní. Upozornil také, že Londýn nikdy nevyloučil vojenský zákrok v této blízkovýchodní zemi. Damašek opakovaně popřel, že by zamýšlel použít zbraně hromadného ničení proti civilistům. Británie a USA mají však podle Hagua jisté indicie, že se syrská vláda na jejich použití připravuje.

Jen v pátek zahynulo podle opozičníků při bojích v celé zemi nejméně 80 lidí. Od začátku krize v březnu 2011 ale počet mrtvých podle opozice již přesáhl 42 tisíc lidí a další statisíce uprchly do okolních zemí – jen do sousedního Iráku to bylo údajně více než 60 tisíc.