Rumunský prezident může volebním výsledkem pořádně zamíchat

Bukurešť – Výsledky nedělních rumunských voleb dál zostří napětí mezi pravicovým prezidentem Traianem Basescem a jeho levicovým rivalem a dosavadním premiérem Victorem Pontou, jehož levicová koalice Sociálně liberální svaz (USL) získala 58 až 60 procent hlasů a stala se jasným vítězem. Premiéra ale jmenuje prezident a Basescu dal před volbami najevo, že Ponta, kterého označuje za „chorobného lháře“, jeho kandidátem nebude. Podle ústavy musí prezidentské jmenování potvrdit parlament, a pokud to dvakrát neudělá, může být rozpuštěn.

Kořeny nepřátelství obou politiků spočívají v tvrdém soupeření o moc doprovázeném osobní nevraživostí. Pontova vláda se letos v červenci pokusila Baseska sesadit z postu hlavy státu, ale referendum pro slabou účast voličů selhalo. Basescu obviňuje Pontu z nedemokratických praktik a populismu.

Podle rumunských analytiků sice prezident může sestavením vlády pověřit jiného, sobě politicky blízkého politika, ale vítězství USL je natolik výrazné, že konečným vítězem sporu bude nejspíš Ponta. Nejistota ohledně budoucí rumunské vlády může vážně zkomplikovat vyjednávání nové smlouvy s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o půjčce nezbytné ke zotavení rumunské ekonomiky. Levicová vláda vybudovala svou popularitu na odmítání razantních úspor, jimiž předchozí pravicová vláda vycházela vstříc požadavkům MMF. Volební program, s nímž Ponta zvítězil v nedělním hlasování, naopak počítá se zvyšováním mezd a snižováním daní.

Za Pontovou USL a pravicovou koalicí ARD nakloněnou Basescovi (17 procent) se na třetím místě umístila populistická pravicová Lidová strana Dana Diaconeska (PPDD), kterou vede v Rumunsku známý televizní magnát. Diaconeskova strana získala kolem 14 procent hlasů, do parlamentu by se se zhruba pěti procenty měli ještě dostat zástupci rumunských Maďarů. Právě ve spojenectví s Demokratickým svazem Maďarů (UDMR) chce podle rumunské televize Pontova strana usilovat o ústavní většinu.