Tisíce egyptských demonstrantů znovu zaplnily ulice Káhiry

Káhira - Tisíce přívrženců i odpůrců egyptského prezidenta Muhammada Mursího se sešly v ulicích Káhiry. Několik set Mursího odpůrců překonalo betonové zátarasy v blízkosti prezidentského paláce, který chrání stovky vojáků a tanky; ke střetům ale nedošlo. Prezidentský palác demonstranti napadli už v minulosti, armáda jej nyní obehnala zátarasy a barikádami a dostala rozkaz udržet pořádek za každou cenu. Opozice protestuje proti návrhu nové ústavy, kterou mají lidé v referendu schvalovat v sobotu.

Demonstrace svolaly na jedné straně levicové, liberální a jiné opoziční formace a na druhé islamistické hnutí Muslimské bratrstvo. Mursího stoupenci se shromáždili u mešity ve čtvrti Nasr. Stovky islamistů se utábořily před komplexem budov, kde sídlí několik nezávislých televizních stanic, a vyhrožovaly, že do něj vtrhnou. Panují obavy, že oba tábory by se mohly střetnout právě před prezidentským palácem.

Demonstranti proti Mursímu dál zůstávají na náměstí Tahrír, i když se jim už podařilo dosáhnout toho, že prezident zrušil kontroverzní dekrety, jimiž si přisvojil mimořádné a neústavní pravomoci. Opozice viní vládu, že chce Egypt strhnout k „násilné konfrontaci“. To, zda bude sobotní referendum bojkotovat, ale zatím jasné není. Na návrhu ústavy se podílelo hlavně islamistické Muslimské bratrstvo, takže liberální část veřejnosti se novým základním zákonem necítí dostatečně chráněna. Opozice má za to, že ústava byla napsaná horkou jehlou a obsahuje silně islamistické prvky. Výrazně prý také omezuje svobodu slova a náboženství. Mursí naopak tvrdí, že nová ústava chrání jen výsledky revoluce.

K národnímu dialogu obě strany už vyzval ministr obrany. Jen co Mursí a jeho Muslimské bratrstvo účast potvrdili, přišla zpráva o tom, že o politice ani plánovaném referendu se na schůzce jednat nebude. Opozice si vzala čas na rozmyšlenou a až ráno rozhodne, jestli k jednomu stolu s prezidentem zasedne.

Nepokoje v Káhiře si už v noci na dnešek vyžádaly nejméně devět zraněných, když neznámí útočníci na náměstí Tahrír hodili zápalné láhve přímo mezi demonstranty proti režimu. Vypukl malý požár. Mnoho protestujících skandovalo, že lidé chtějí pád režimu, a z reproduktorů zněly citace z koránu.

Konání referenda by se mohlo ještě zkomplikovat. Unie soudců dnes oznámila, že 90 procent jejích členů souhlasilo, že na lidové hlasování nebude dohlížet, což dál zpochybňuje legitimitu ústavodárného procesu. Dřívější zprávy, že referendum by se kvůli nedostatku soudců mohlo protáhnout na několik dní, dnes popřel generální tajemník egyptské volební komise, když ujišťoval, že referendum proběhne v jediném dni.

Politická nestabilita ovlivňuje i ekonomiku země. Země požádala Mezinárodní měnový fond o odklad poskytnutí úvěru ve výši 4,8 miliardy dolarů (95,1 miliardy korun). Vláda tak prý bude mít víc času na to, aby mohla Egypťanům vysvětlit úsporná opatření nutná ke snížení státního deficitu.