Patrioty předznamenávají intervenci, píše syrský deník

Damašek - Rozmístění systému Patriot u turecké hranice se Sýrií je předzvěstí plánované vojenské intervence. Uvedl to syrský provládní list Al-Vatan, podle něhož se Turecko snaží do konfliktu zatáhnout Severoatlantickou alianci. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian prohlásil, že Francie nemá v úmyslu zasáhnout v Sýrii vojensky. Nevyjádřil se ke zprávě, podle níž je v blízkosti Sýrie francouzská letadlová loď Charles de Gaulle.

Podle Al-Vatanu je rozmístění patriotů, které Turecku poskytnou Německo a Nizozemsko, mařením diplomacie zvláštního vyslance OSN pro Sýrii Lachdara Brahímího. Jde prý o krycí manévr Francie a Británie, které chtějí opozici vyzbrojit.

Diplomaté v Ankaře v pondělí zdůraznili, že rakety Patriot nebudou umístěny přímo u hranice, ale dále v tureckém vnitrozemí na důkaz toho, že jejich úkol je čistě obranný.

V minulých dnech se objevily zprávy o tom, že syrská armáda možná připravuje útok chemickými zbraněmi. USA získaly informaci, podle níž armáda začala plnit sarinem hlavice bomb. Le Drian k tomu dnes řekl, že zatím tyto zbraně použity nebyly: „Jsou ve skladech a my víme v jakých. Vědí to západní země, Francie i USA. Dnes tyto zbraně nejsou používány. Chrání je jednotky (syrského prezidenta) Bašára Asada.“

Francie podobně jako USA pohrozila, že v případě, že budou v Sýrii použity chemické zbraně, zareaguje. K možnosti preventivní západní intervence do Sýrie Le Drian podotkl, že „teď se tato otázka nenabízí“. „Použije-li Bašár Asad chemické zbraně, překročí tím mez a v tu chvíli společně se spojenci uděláme, co bude nutné,“ řekl ministr.

Při sérii výbuchů v alávitské vesnici zemřelo nejméně 10 lidí

Série pumových útoků si vyžádala v alávitské vesnici ve střední Sýrii údajně desítku mrtvých a dvě stovky zraněných. K alávitské náboženské menšině patří syrský prezident Bašár Asad. „Není možné hned zjistit, jestli za těmi útoky byli povstalci. Pokud by tomu tak ale bylo, šlo by o nejvýznamnější odvetnou akci ze strany rebelů proti alávitským civilistům,“ řekl předseda Syrské organizace pro lidská práva. Alávité jsou příslušníci odnože šíitské větve islámu. Patří k nim prezidentův klan a řada nejvyšších představitelů režimu.

Syrský uprchlický tábor
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Server YouTube stáhl video s vraždícím syrským chlapcem

Syrští povstalci vyzbrojili malého chlapce a nechali ho useknout hlavu neozbrojenému zajatci. Záběry brutálního činu byly natočeny na video a objevily se krátce na YouTube. Server je ale později stáhl s vysvětlením, že obsah porušuje zásady YouTube.

Podle internetové stránky infowars.com byl na klipu zachycen chlapec a ležící spoutaný zajatec. Hoch mu mačetou seká hlavu. Po střihu se před kamerou objevili dospělí bojovníci s useknutou lidskou hlavou volající Allahu akbar. Na příštích záběrech jsou pak vidět další těla bez hlav.

Syrský chlapec stíná mačetou muže
Zdroj: ČT24/LiveLeak

Bojů se účastní i skupiny napojené na al-Káidu

Většina sdělovacích prostředků zpočátku odmítala psát o tom, že se bojů v Sýrii účastní také radikálové napojení na al-Káidu. Teď naopak přiznávají, že tito lidé možná stojí v první linii ve všech rozhodujících bitvách.

List The New York Times napsal, že jednou z nejaktivnějších je v Sýrii Fronta An-Nusrá, která je odnoží irácké al-Káidy. Fronta an-Nusrá se sama od syrské opozice distancuje. Když byla v listopadu ustavena nová koalice syrských opozičních sil, oznámila fronta spolu s dalšími islamistickými skupinami, že do této koalice nevstoupí, protože má jiný cíl, totiž „nastolení spravedlivého islámského státu“. Spojené státy dnes zařadily Frontu an-Nusrá na seznam teroristických organizací.

Ze Sýrie uprchlo přes půl milionu lidí

V zemích kolem Sýrie je přes půl milionu uprchlíků nebo lidí, kteří se chtějí jako uprchlíci zaregistrovat. V listopadu se denně hlásilo 3 200 nových lidí prchajících ze Sýrie.

Počty se týkají Libanonu, Jordánska, Iráku, Turecka a také několika zemí v severní Africe. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky má zprávy o 509 559 Syřanech, kteří jsou tam buď už jako uprchlíci registrováni, nebo se o to snaží. Úřad už v září odhadoval, že počet syrských utečenců by do konce roku mohl stoupnout až na 700 000.

Nejvíce Syřanů je nyní v Libanonu (přes 154 000). Následuje Jordánsko (skoro 143 000), Turecko (136 000) a Irák (65 000). Do severoafrických států odešlo během konfliktu, který trvá od loňského března, téměř 12 000 Syřanů. Hranici přešlo také 170 000 lidí, kteří se zatím jako uprchlíci nezaregistrovali a nepřihlásili se ještě u OSN o pomoc.

Vydáno pod