Tři Číňané dostali za pokus o únos letadla trest smrti

Peking - V Číně byli odsouzeni tři lidé k trestu smrti za červnový pokus o únos letadla v neklidné Ujgurské autonomní oblasti, čtvrtý obviněný dostal doživotí. Únosci patřili k ujgurské muslimské menšině.

Šest útočníků ve věku od 20 do 36 let se pokusilo o únos letadla 29. června na vnitřní lince v čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou obývají převážně muslimové. Útok zmařila posádka a cestující. Později se objevily zprávy, že dva únosci utrpěli při střetech v letadle vážná zranění, jimž v nemocnici podlehli. Při zneškodňování únosců bylo zraněno dalších asi osm lidí.

Odsouzení se pokusili letadla zmocnit deset minut po startu z města Chotan, odkud měla linka směřovat do regionální metropole Urumči. Po zmařeném činu se letoun vrátil zpět do Chotanu. Ujgurská exilová skupina pro lidská práva tvrdí, že incident žádným pokusem o únos nebyl, ale že šlo pouze o hádku o sedadla, která přerostla v násilnosti.

Členové posádky letadla, kteří se únoscům postavili, dostali následně od čínských úřadů milionové odměny, vozy značky Audi a byty.

Autonomní oblast Sin-ťiang byla v minulých letech častým dějištěm nepokojů v důsledku napětí mezi muslimskými Ujgury a Chany, kteří jsou většinovým etnikem v Číně. Ujguři poukazují na kulturní a náboženský útlak i na masivní přistěhovalectví Chanů, jehož cílem je podle Pekingu ekonomický rozvoj oblasti. Oblast, především její ujgurská populace, ale zůstává chudá, z ekonomické podpory profitují Chanové. Region má ovšem pro Peking strategický význam, jelikož oplývá nerostným bohatstvím.